összefoglaló

2018.06.03. 11:30

Ez történt a héten – Kompetenciamérés gombaérlelő májusban

Gyereknap, rendkívüli gombaszezon, tyúkteleptervek a Vasi-Hegyháton és diákok kompetenciamérése is témát adott a napokban.

Vas Népe

Tojótyúktelep

Tojótyúktelepet építene egy cég Mikosszéplak határában. A hír hallatán akár elégedetten csettinthetnénk is: végre életet lehel valaki a Vasi-Hegyhát munkalehetőségekben egyáltalán nem dúskáló kistelepülésébe. A hazai tojástermelők azonban aggódnak. Nem ok nélkül: a cég az egykori téesz területén hat új istállóépületben első ütemben 450 ezer, a beruházás befejezése után 900 ezer tyúk tartását tervezi. (Hogy érzékeltessük a nagyságrendet: ez az állomány majdnem akkora, mint a három legnagyobb magyar tojástermelőé együttvéve.) És az „csak” egy dolog, hogy az új, monumentális telep alapjaiban rendezné át a hazai tojáspiacot, az „új belépő” múltja is legalább ekkora aggodalomra ad okot.

Gyereknap

Volt vidámabb témánk is a héten: gyereknapot ünnepeltünk! Megnyitottak a tűzoltószertárak: várták a gyerekeket Vas megye 43 helyszínén. És szerte a megyében rendeztek gyermekprogramokat: koncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal, finomságokkal várták a kicsiket és szüleiket a gyereknap alkalmából.

 

Kompetenciamérés

A gyerekekről iskolai téma, az évente ismétlődő országos kompetenciamérés apropóján is írtunk a napokban. A felméréshez kapcsolódik az otthon kitöltendő tanulói kérdőív, amely a családi körülményeket vizsgálja, és rendre rámutat: az iskolai teljesítmény és a szociokulturális háttér összefügg. Az Oktatási Hivatal szerdán tartotta a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákok szövegértési képességét és matematikai eszköztudását vizsgáló országos kompetenciamérést. Az Oktatási Hivatal úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy idén 2654 iskola 3574 telephelyén összesen 267 449 diák vett részt benne. A kompetenciamérés célja a tanulók szövegértési képességének és matematikai tudásának feltérképezése.

Prisztavok Tamás a fiával, Prisztavok Mátyással, és nevelt lányával, Gadó Lilivel, akik 8. c osztályosok a Bolyai iskolában Fotó: Szendi Péter

Természet

Erdőjárásra is jutott idő a héten. Sok csapadékot kapott Vas megye az elmúlt hetekben, bár lokálisan érkeztek a zivatarok. Ahol kellően fel-ázott a talaj, és nem tűz a nap, csak a meleg ér el, ott gombaérlelő körülmények alakultak ki. Tényleg nyarat idéz az időjárás, és nemcsak mi érezhetjük így, hanem a természet is. Igazodnak a gombák a körülményekhez, természetesen nem a naptárnak, hanem a hőmérsékletnek és a csapadéknak megfelelően fejlődnek. Ezért fordulhat elő, hogy az egyébként kora őszi érésű őzlábgombából szedtünk május 28-án Károlyi Barnabással és Károlyi Jenővel a Lugosi-patak völgyében. Azt ne felejtsük el, hogy ahol a napsütés az úr, ott 40 °C-os is lehet a talajfelszín, ott legfeljebb „megsült” tyúkgombára számíthatunk.

Károlyi Jenő és Károlyi Barnabás mutatta meg egyik őrségi gombalelőhelyét Fotó: Szendi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában