kutatások

2018.06.25. 21:07

Kínából is jönnek tanulni Szombathelyre

Ningbóban, Kínában rendezték a kelet-közép-európai gazdasági és befektetési konferenciát, amelynek oktatási szekciójában Magyarországot az ELTE szombathelyi campusának docense, dr. Fekete Gusztáv képviselte.

Merklin Tímea

A konferencián való részvétel meghíváson alapult, amelyen a „visegrádi négyek” országainak – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – legjobb egyetemei, valamint a balkáni és a balti államok felsőoktatási intézményei vettek részt. Kiemelt fi gyelmet kaptak a konferencián a V4-es országok. A ningbo-i egyetem rektora külön szakmai megbeszélés során fogadta a meghívott egyetem rektorait, Prof. dr. Ferdinand Danót Pozsonyból, Prof. dr. Edward Włodarczykot Szczecinből és dr. Fekete Gusztávot, Szombathelyről. Első alkalommal volt a konferencia meghívottja az ELTE, egyedüli magyar egyetemként, amely a Savaria Műszaki Intézettel már korábban kialakított tudományos szakmai kapcsolatából alapult – tudtuk meg dr. Fekete Gusztáv gépészmérnöktől, akinek a kutatási területe a biomechanika. Ningbóban az ELTE angol nyelvű BSc, MSc és PhD képzéseiről tartott előadást, amely során ismertette az angol nyelvű informatika képzést, amely már pár éve jól működik Budapesten, és az angol nyelvű gépészmérnöki képzést, amely őszszel indul Szombathelyen. 22 külföldi hallgató már megkapta hozzá az ösztöndíjat, több mint 10 országból, így többek között Kínából is jönnek hallgatók a vasi megyeszékhelyre tanulni. Ez az utazás előkészítette azt is, hogy jövőre még többen jelentkezhetnek majd a szombathelyi gépészmérnöki képzésre – mondta dr. Fekete Gusztáv, aki a konferencia mellett előadást tartott a ningbói MSc hallgatóknak a térdízülethez kapcsolódó biomechanikai kutatásairól. Az előadás után többen jelezték, hogy Szombathelyre kívánnak jönni PhD-dolgozatot írni, és szeretnék, hogy ő vezesse a doktori témájukat. Elképzelésük szerint, amennyiben sikerül kutatási pályázatot nyerni, a helyi kórházban állítanának fel egy járással foglalkozó labort, ahol a ningbo-i egyetemmel folytatnának a közös munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában