kapu és kerítés

2018.06.08. 20:00

Megújul az izraelita temető Szentgotthárdon

Az izraelita temető környezetének felújítását tervezi a város. Betonkerítés és kovácsoltvas kapu is létesül.

Civil/Horváth R. László

Szentgotthárd egykor élt zsidó lakosságának emlékét őrzi az 1866-ban megnyitott temető az Erzsébet utca végén. A sírkövek vallanak a városban élt zsidóságról: a legkorábbi feliratok héber és német nyelvűek. A holokauszt 70. évfordulóján a helyi önkormányzat a zsidó temető rendbe tételével emlékezett meg az áldozatokról.

A közelmúltban, több fórumon tartott egyeztetést követően pályázatot nyújtott be a város, melynek pozitív elbírálása esetén a napokban megkezdődnek a sírkertben a munkák, amelynek során emlékhelyet alakítanak ki tereprendezéssel együtt a szentgotthárdi izraelita temetőben. A munkálatokkal egyidőben a meglévő drótfonatos kerítés helyett előregyártott elemekből új betonkerítést építenek, a bejáratnál pedig kétszárnyú, kovácsoltvas kapu készül.

A mintegy 17,3 millió forintos projekthez a városnak nem kell önerő, azonban az önkormányzat vállalta, hogy minimum tíz éven keresztül ellátja a felújított temető fenntartási, gondozási munkáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában