a sajátjuk leégett

2018.06.28. 07:00

Megvették az új házat a hetyei családnak: sokak segítségével

Aláírták annak a háznak az adásvételi szerződését, amit az az egyházashetyei család kap, amelynek húsvéthétfőn leégett a háza. Egész Vas megyét megdöbbentette az eset.

Merklin Tímea

Zolnai Attila polgármester megmutatta a házat – hamarosan beköltözhetnek Talabérék Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A házvásárlást dokumentáló iratot Zolnai Attila polgármester írta alá június 27-én, szerdán délelőtt egy celldömölki ügyvédnél. Az önkormányzat által nyitott számlán gyűjtötték az adományokat húsvét óta, hogy új lakóházat tudjanak vásárolni az öttagú Talabér családnak.

Politikusok, közéleti emberek, a környék polgármesterei, önkormányzatai és magánszemélyek is melléálltak az ügynek, bútorokkal, lakásfelszereléssel, ruhákkal segítették a károsult család tagjait. Sitkén jótékonysági rendezvényt tartottak a javukra májusfa-kitáncolással.

Zolnai Attila polgármester megmutatta a házat – hamarosan beköltözhetnek Talabérék Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A pénzgyűjtés – amelyről lapunk is rendszeresen tudósított, közzétéve a számlaszámot – addig tartott, amíg össze nem jött a kiszemelt, és anyagilag elérhető épület ára. Sokan örülnének egy ilyen falusi portának, ahol egy öttagú, háromgenerációs család számára megfelelően tágas az élettér, és mindenféle helyiség adott a hétköznapokhoz.

Új otthon, új élet vár rájuk

Az 1930–40-es években épült régi parasztház a megegyezés szerint kétmillió forintba került. A Talabér család már látta: amikor megmutatták nekik, megilletődötten vették tudomásul, hogy ez lesz az új otthonuk. Talán még nem heverték ki a sokkot a húsvéthétfői tűzvész után, amely mindenüket elpusztította. Nehéz elfogadni, hogy az ember már soha többé nem látja viszont a megszokott környezetét, és új helyen új életet kell teremteni. Milyenek most a Talabér család számára az új feltételek a starthoz?

Zolnai Attila polgármestertől megtudtuk: a ház háromszobás, és konyhát kell kialakítani benne. A víz be van vezetve, az elektromos vezetékek felújítását egy vállalkozó vállalta. Egyedi fűtés van a helyiségekben, fatüzelésű kályhákkal lehet majd télen fűteni. A cseréptető elfogadható állapotban van, nem rogyott meg sehol.

A ház körül még jó nagy a terület, az előző tulajdonos szépen rendben tartotta, a kertben gyümölcsfák is vannak. Tartozik hozzá egy udvar, egy garázs és melléképületek. Általános felújítás szükséges, az adományokat, felajánlásokat azonban már a családnak kell majd kezelni.

A helybeli önkormányzat eddig is mindent megtett értük, ezután is, ebben is segíteni fog, amiben kérik. Talabérék – öten: egy házaspár, a fiuk, az örökbe fogadott kislányuk és a nagymama – hamarosan beköltözhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában