kicsik figyelték

2018.06.26. 11:30

Személyit kaptak a kisgólyák Kőszegen

A Chernel-kertben közvetlen közelről figyelhették meg gyerekek és felnőttek, hogyan jelölik meg a gólyafiókákat.

Tóth Kata

Fogóval szétfeszített gyűrűt erősített a kisgólya lábára Harsányi Krisztián. Régóta használják a módszert, amely a madarakat nem akadályozza Fotó: Unger Tamás / VN

 

Évek óta szervez gólya-road show-t országosan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), ahol testközelből veheti szemügyre bárki a kisgólyák gyűrűzését. A hétvégi Vasi Gólya Road Show első állomásán Harsányi Krisztián, a rendezvényhez csatlakozott Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője összesen hét fehérgólya-fi – ókát látott el egyedi jelöléssel a Chernel-kertben.

– Láttál már madártojást? Fogd meg nyugodtan, ebből már nem kel ki gólya

– így biztatta a gyerekeket, hogy menjenek közelebb, és lássák, mi a gyűrűzés menete. Gólyatollat kaptak ajándékba, és megsimogathatták a riadtnak tűnő, lapító fi ókákat, miután a szakember egyedi azonosító kóddal ellátott, több száz méterről leolvasható speciális műanyag gyűrűt rögzített a madarak lábához. Nem öncélú dolog a jelölés: a fi ókák kirepülése után így rengeteg adatot kaphatnak arról, hogy merre vonulnak, hol telelnek, mikor térnek vissza a madarak, hol telepednek le évek múlva és milyen kort érnek meg – ezek azért is fontosak, hogy akár nemzetközi szinten megszervezzék a védelmüket, tudtuk meg Harsányi Krisztiántól.

Fogóval szétfeszített gyűrűt erősített a kisgólya lábára Harsányi Krisztián. Régóta használják a módszert, amely a madarakat nem akadályozza Fotó: Unger Tamás / VN

Szombaton a kert állandó lakói, a sérült gólyák és a röpdeépületre rakott fészekben megtelepedett vadgólyapár fi – ókáit is megjelölték – egyesével hozták le őket a fészekből. A madarak augusztus derekán hagyják majd el a fészket – az a jó, ha minél hamarabb önálló életre váltanak, majd Afrikában telelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában