Változó temetkezési szokások

2018.07.14. 08:00

A jövőben emlékkapszulák leszünk a virtuális térben?

Egyedülálló lelemény az a virtuá­lis felület, ahol elhunyt szeretteinknek méltó emlékhelyet alakíthatunk ki. Feltölthetjük az adatait, fényképeit, dokumentumait. Az ötlet Szombathelyen született meg.

Merklin Tímea

Böröcz Albin feltaláló. A képernyőn a virtuális felület, ahol világszerte böngészni lehet Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Virtuális lenyomat

Amikor valaki meghal, a hozzátartozóknak gyorsan vissza kell kapcsolódniuk a világba, az elhunyt nyomai hamar eltűnhetnek. A feledés ellen találták ki a virtuális emlékkapszulát (nemzetközi megnevezése: Inmemory Virtual Time Caps), amelyben tizenkét fotót és dokumentumot helyezhet el, aki rendelkezik a halotti anyakönyvi kivonattal.

A kapszulát először két évre, majd utána hatévente lehet megváltani. Mindenkinek a világon csak egy emlékkapszulája lehet, és csak valós, regisztrált, élő jogi személy hozhat létre kapszulát. Az elhunyt kapszulájából gyászjelentés küldhető ki, vagy ha már régebben meghalt, tájékoztatás küldhető szét a nyughelyéről az ismerősöknek. A felületet minden internet­felhasználó a világon regisztráció nélkül ingyen böngészheti, keresheti hozzátartozóit.

Böröcz Albin feltaláló. A képernyőn a virtuális felület, ahol világszerte böngészni lehet Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

– Öt éve halt meg az édesanyám, az ő emlékére indítottuk a felületet – tudjuk meg Böröcz Albin feltalálótól. – Azok, akik már hoztak létre szeretteik részére ezen a felületen virtuális emlékkapszulát, azt mondják, boldogságot élnek át, jó érzés feltölteni. Pedig a kapszula „csak” információkat tartalmaz, mégis pozitív érzelmeket kelt. Nem a halál kap hangsúlyt, hanem az életutat elevenítjük fel örökre az utókornak. Függetlenül attól, hogy valaki két gyermeket nevelt fel család­anyaként, vagy világrengető döntéseket hozó üzletasszony volt, mindenki hagyhat maga után nyomot. Böröcz Albin arról beszél, hogy megváltozik a modern ember viszonya a gyászhoz, a temetkezési szokások átalakulnak, a családok egyre inkább szűk körben tartják a szertartást. Nem voltunk ott, pedig vittünk volna virágot, koszorút.

Részvét nyilvánító üzenetek

Ma már nem küldünk gyásztáviratot, de valahogy szeretnénk kinyilvánítani a részvétünket, együttérzésünket, és kifejezni, hogy az elhunyt életünk meghatározó része volt éltében. A felületen az adott kapszulába küldhetünk „sympathy” üzenetet képpel, saját gondolatainkkal vagy sablonidézettel.

A kegyeletsértés lehetőségét maximálisan kizárják: például a „sympathy” üzenetet a kapszula gondozója moderálja, és engedi – vagy nem engedi bejutni az üzenetet.

Minden kapszulához QR-kód tartozik, amely a kapszula linkjére utal. Virtuális temető hozható létre, lehet rendelni QR-kód-plakettet, amit 24 órán belül postáznak, és ami a fejfára ragasztható: egy okostelefonnal a sírnál állva is megtekinthetők az emlékek a virtuális felhőből. A nyilvánossá tett adatok bárki számára elérhetők a világon, mindenféle platformon – minden böngésző segítségével. Azt is meg tudjuk nézni, hogy hozzánk képest milyen távol és melyik temetőben van a sírhely. Például keresheti valaki Amerikából az Európában elhunyt rokonát, minden további nélkül meg tudják mutatni, melyik temetőben van.

A terv szerint a virtuális emlékkapszula a temetkezési vállalatoknál is elérhető lesz mint modern temetkezési ki­egészítő lehetőség, és a jövőben ajánlani is fogják, sőt hozzáférést is tudnak biztosítani azonnal az emlékkapszula felületéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában