Hűségtúra, a hagyomány

2018.07.02. 07:00

A Pinka völgyében a 20. századi történelem tör ránk

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 2012 óta minden évben megrendezi a Hűségtúrát.

SZMK

hagyományőrzők minden évben tisztelegnek a hűséges falvak bátorsága előtt Fotó: SZMK

Az egyesületi tagok – tisztelegve hűségük és bátorságuk előtt – végigjárják azokat a Pinka-völgyben található falvakat, amelyeket a trianoni békeszerződés értelmében Ausztriához csatoltak, ám hazaszeretetükkel és akaratukkal kivívták, hogy Magyarországhoz tartozzanak. Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti – ezek azok a községek, amelyeknek 2014-ben, az akkor még a honvédelmi miniszter tisztségét betöltő Hende Csaba kezdeményezésére az Országgyűlés a Communitas Fidelissima, azaz a Leghűségesebb Falu címet adományozta. Bátorságuk tiszteletére tehát az idén is kétnapos Hűségtúrát szervezett a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, immár hetedik alkalommal. A túra Nardán vette kezdetét egy rövid megemlékezéssel és ebéddel, majd Felsőcsatáron folytatódott, ahol a korábbi évekhez hasonlóan többen koszorút helyeztek el a világháborús emlékműnél.

hagyományőrzők minden évben tisztelegnek a hűséges falvak bátorsága előtt Fotó: SZMK

Így tett Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere is, aki kiemelte: példamutató ezeknek a falvaknak az országhoz való hűsége. Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke, a túra megálmodója örömét fejezte ki a nagy érdeklődéssel kapcsolatban. Mint mondta, teljesen nyitottak és örülnek minden kezdeményezésnek a helyiek részéről. Bár a rendezvény fővédnöke, Hende Csaba az idén először magánéleti elfoglaltság miatt nem tudott részt venni az eseményen, most is készült ünnepi beszéddel, amelyet Farkas Csaba, az Őrvidék Ház igazgatója olvasott fel.

Hende Csaba levelében hangsúlyozta, hogy a hűség szónak különös ereje van a Pinka mentén: „Ezen a vidéken egy csapásra a 20. század magyar történelme tör ránk: emberi sorsok, hősök, akik a világpolitikával dacolva voltak hűségesek hazájukhoz.” Az ünnepi beszédek előtt és után különböző magyar és horvát népdalokat és katonadalokat hallgathattak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában