Las Vegas

2018.07.09. 21:10

Amerikában is más lett a világ, de a blues – az maradt a régi

B. Tóth Elemér és felesége, Andi amerikai állampolgárok, Las Vegasban élnek évtizedek óta. Mégis veleminek mondják magukat. Andit ugyanis ide kötik a családi szálak. Három év után hazalátogattak, és rögtön a sűrűjébe csöppentek.

Kozma Gábor

B. Tóth Elemérre három év után kedvező benyomást tett Szombathely: mert az építkezések fejlődést jeleznek Fotó: KOR

Történt, hogy a hosszú repülőút után kicsomagoltak a belvárosi szállodában, majd vacsorázni indultak. Az étteremben, stílszerűen, amerikaiakba botlottak, akik éppen a hangszereiket pakolták:

– Hé, testvérek, mi járatban itt?

– Hát, zenélünk – jött a válasz.

– Hol?

– Azt nem tudom, testvér...

Elemér emlékezett egy plakátra a szálloda bejáratánál. Kiment, megnézte.

– Oké, menjünk együtt. Így is lett, átballagtak a sportházba, ahol a világhírű Joe Louis Walker, aki B. B. Kinggel is pengetett, éppen remek blueskoncertet adott. – Utána találkoztunk és elmondta: Vegasban lépnek fel augusztus 2-án. Hát, ez nagy élmény volt – foglalta össze Elemér, aki anno a régi szombathelyi Mokka együttes egyik rajongójának és támogatójának számított. Majd kevésbé vidám témára, a Las Vegas-i tragikus lövöldözésre váltunk, amelyben nagyon sokan haltak meg.

– Ma is emlékezik erre a város. A téren, amelyből talán kegyeleti hely lesz, mindig van virág. Több olyan alapítvány is működik, amely rendszeresen pénzt ad az áldozatoknak, akik között akad örökre lebénult, 16 éves kislány is. De az emberek jó része nem érti, hogy a seriff miért nem válaszol bizonyos kérdésekre. Mondjuk arra a felvetésre, hogy képtelenség volt egyetlen embernek ennyi golyót kilőnie… A mai napig nincs lezárva az ügy, az FBI még egy évet emleget. Pedig a legkeményebb ügyeket is lenyomozzák és lezárják két-három hónap alatt.

B. Tóth Elemérre három év után kedvező benyomást tett Szombathely:
mert az építkezések fejlődést jeleznek Fotó: KOR

Mint a legnagyobb fegyverszövetség, az NRA régi tagja, vajon miként látja B. Tóth Elemér a fegyvertartás körül kialakult vitát?

– Az alapállás az Államokban az, hogy a fegyverviselés alapvető szabadságjog. Nevadában, ahol élünk, a hatéves gyerekek döntő többsége már ismeri a flóbertpisztolyt. Ez egy más kultúra, mint az európai. De itt is vannak árnyalatok. Kaliforniában a hétköznapi polgár nem viselhet fegyvert, csak celeb – vagy politikus. Nálunk azokban az államokban szigorúbbak a tartás és szerzés feltételei, ahol demokraták irányítanak. Nem titok, itt mindenki tudja, a szövetség régi tagja maga Trump elnök is.

Ha már az elnök: vajon milyen Trump megítélése az Egyesült Államokban?

– Most olvastam valamelyik lapban, hogy a rá szavazók 98 százaléka megint rá adná a voksát. Amerikában más lett a világ az elmúlt két évben. Itt azt tartják, hogy ha Trump elnök beváltja kerítésépítési ígéretét a mexikói határon, akkor simán nyer a következő választáson. Ha nem, a választók 40 százaléka elpártolhat tőle.

Három év után Elemérékre kedvező benyomást tett Szombathely: a Berzsenyi tér, a Haladás-komplexum. – De az utak nem nagyon javultak és az is fura, hogy este tíz óra után alig látni embert, autót városban. Igaz, ha valaki Las Vegasban él, akkor számára a pörgés napi rutin. KOR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában