Országos probléma

2018.07.31. 09:30

Fogynak a készletek: Véradási alkalmak Vas megyében

Folyamatosan fogyó vérkészlettel számol az Országos Vérellátó Szolgálat erre a hétre, a 0 Rh-, a B Rh+, valamint az AB Rh+ vércsoportúakra van a legnagyobb szükség véradóként.

Bakos Ágnes

Optimális mennyiségű a vér a B Rh+ és az AB Rh+ vércsoportban. Illusztráció: Szendi Péter

Az A Rh-, valamin a B Rh- vércsoporton kívül az összes vércsoport vérkészletét már a piros tartományban jelzi az Országos Vérellátó Szolgálat. A piros sáv azt jelzi: azonnal szükség van az adott vércsoport véradóira. A felette lévő sárga sáv még kevésbé sürgős igényt jelöl, a felső zöld sáv pedig megfelelő készletet.

Összességében már pirosban a készlet – Fotó: ovsz.hu

Az idősorra bontott prognózis alapján a hét végére mind a nyolc vércsoport készletei megcsappannak, minden donorra szükség van, szükség lesz.

Vas megyében hétköznapokon a szombathelyi vérellátóban folyamatosan fogadják a véradókat, és három másik véradási alkalmat jelöl még a Vöröskereszt a napokban: augusztus 2-án a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtárban, 3-án a pecöli könyvtárban és a kenézi művelődési házban tartanak véradást.

A vérellátó szolgálat célja, hogy minden vércsoportból lehetőleg öt napos tartalékkal rendelkezzen. Ez még egy jelentősebb katasztrófa esetén is biztosítja a folyamatos vérkészítmény ellátást.

A vértartalékok biztonságos szinten tartásához Magyarországon munkanapokon mintegy 1500 egység vérre van szükség – ehhez legalább 1600-1800 embernek kell véradásra jelentkeznie.

(Kiemelt kép: Szendi Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában