dokumentáció

2018.07.03. 09:00

Közkinccsé lett magánajándékok – Kiállítás a Levéltárban

Sok más történelmi mazsola között még néhány napig látható az ikervári kastély Ybl-terve, az MDF helyi dokumentációja, zsebben hordható esernyő mint Vas megyei szabadalom a MNL Vas Megyei Levéltár tárlatán.

Merklin Tímea

Szombathely Sok más történelmi mazsola között még néhány napig látható az ikervári katély Ybl-terve, az MDF helyi dokumentációja, zsebben hordható esernyő, mint Vas megyei szabadalom a Az elmúlt 15 év ajándékozásaiból rendezett „Bővülő történelem” című tárlat egy hasonló levéltári kincseket posztereken bemutató országos vándorkiállítás helyi változata, amit a Vas megyei poszter tartalmának kibővítésével és tárgyiasításával tettek élővé. Ahogy Melega Miklós igazgató fogalmaz: - Szakmai elhivatottság bennünk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy mielőtt kidobják a családban felhamozódott vagy gyűjtött iratanyagot, hozzák be a levéltárba, mert a köz számára is értékes, kultúr- és társadalomtörténeti szempontból is fontos elemei lehetnek. A kiállítás egyben tisztelgés és köszönetmondás is az adományozóknak, akiknek ajándékaiból válogatták a tárlókban látható képeket, dokumentumokat, tárgyakat. Vas Megyei Levéltár tárlatán.

Fotó: Unger Tamás

Szombathely Sok más történelmi mazsola között még néhány napig látható az ikervári katély Ybl-terve, az MDF helyi dokumentációja, zsebben hordható esernyő, mint Vas megyei szabadalom a Az elmúlt 15 év ajándékozásaiból rendezett „Bővülő történelem” című tárlat egy hasonló levéltári kincseket posztereken bemutató országos vándorkiállítás helyi változata, amit a Vas megyei poszter tartalmának kibővítésével és tárgyiasításával tettek élővé. Ahogy Melega Miklós igazgató fogalmaz:

- Szakmai elhivatottság bennünk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy mielőtt kidobják a családban felhamozódott vagy gyűjtött iratanyagot, hozzák be a levéltárba, mert a köz számára is értékes, kultúr- és társadalomtörténeti szempontból is fontos elemei lehetnek. A kiállítás egyben tisztelgés és köszönetmondás is az adományozóknak, akiknek ajándékaiból válogatták a tárlókban látható képeket, dokumentumokat, tárgyakat. Vas Megyei Levéltár tárlatán.

Bajzik Zsolt és Melega Miklós a levéltári kiállításon Fotók: Unger Tamás

Az elmúlt 15 év ajándékozásaiból rendezett Bővülő történelem című tárlat egy hasonló levéltári kincseket posztereken bemutató országos vándorkiállítás helyi változata, amit a Vas megyei poszter tartalmának kibővítésével és tárgyiasításával tettek élővé. Ahogy Melega Miklós igazgató fogalmaz:

– Szakmai elhivatottság bennünk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy mielőtt kidobják a családban felhalmozódott vagy gyűjtött iratanyagot, hozzák be a levéltárba, mert a köz számára is értékes, kultúr- és társadalomtörténeti szempontból is fontos elemei lehetnek. A kiállítás egyben tisztelgés és köszönetmondás is az adományozóknak, akiknek ajándékaiból válogatták a tárlókban látható képeket, dokumentumokat, tárgyakat.

Bajzik Zsolt levéltáros az országos anyagból kiemeli a II. Lipót magyar király által kiadott nemesség- és címer­adományt, amely pergamenre készült, sértetlen a függőpecsétje, milliós érték. Ilyen ritkán kerül elő, ahogy Mohács előtti oklevél is. Ilyeneket darabszámra számon tart a szakma. Óriási szerencse, ha ajándékozás útján egy-egy hasonló darab bekerül. Látunk a poszteren Deák Ferenc által Nedeczky Idának küldött verset és hajtincset(!) is. Az ilyen különlegességekkel inspirálni kívánják a lakosságot arra, hogy gondoljanak a közgyűjteményekre, amikor régi emlékeiket szelektálják. Példamutató, hogy Benke Éva nyugalmazott főiskolai oktató a közelmúltban ajándékozta a Vas Megyei Levéltárnak Farkas János szobrászművésszel való levelezését. Ez pont nincs kiállítva, mert nem látványos, és amiket kitettek, az is csak egy töredéke annak, amilyen gazdag a levéltárnak ajándékozott anyag.

Az Oxfordban élő, vasi származású Gróf László például a körmendi molnárcéh iratait adományozta a Vas Megyei Levéltárnak. Egy aukción vette észre, megvette, mint „akit a tudás kötelez”, hogy a szülőföldjét gyarapítsa vele. Németh Tibortól valók a korábban az öntöde helyén működött Pohl gépgyár kiadványai, amelyeket olyan frissen őrzött meg, mintha csak most hozta volna őket a nyomdából. Ő mesélte, hogy a piros hátsó borító azért hiányzik, mert abból vágták ki anno a vörös csillagot. Salamon Nándor özvegye beadta a volt képtárigazgató levelezését és névjegykártya-gyűjteményét, amely kiterjedt kapcsolatrendszerére enged rálátást. A budapesti Eőry Áron tulajdonából került a Vas Megyei Levéltárba Rauscher Miksa, a századfordulón élt kiváló műépítész anyaga, amelyben olyan Ybl-tervek is vannak, amiket még a fővárosi levéltárban sem láttak. Tudománytörténeti kuriózumnak számít.

Valószínűleg ezeket a példányokat kapta meg Rauscher, amikor az ikervári kastély modernizálására kérték. Balogh Péter a Rumi Rajki Műpártoló Kör elnökeként a névadó szobrászról gyűjtött anyagát ajándékozta önzetlenül a levéltárnak. A Gáyer család iratait a törvényszéki bíró és botanikus Gáyer Gyula menye adományozta. Érdekes a dokumentumok között a napjainkban megint divatos házassági szerződés.

Vasegerszegről, Németh Jenőtől való a világ első, zsebben hordható összecsukható esernyője, amely Vas megyei szabadalom volt: Balogh Károly uraiújfalui géplakatos fejlesztette tovább az ötletet. Olyan ernyő már volt, aminek az ernyőjét össze lehetett csukni, de azt ő találta fel, hogy a nyelét is össze lehessen tolni, és beférjen az egész egy kis rozsdamentes fémtokba. Itt van az üvegtárlóban az a viharvert prototípus is, amit legelőször gyártottak.

Vas megyei szabadalom volt, hogy az összecsukható ernyő nyelét is
összetolták, Balogh Károly uraiújfalui géplakatos találmánya a 20. század elejéről

A civil szervezetek tablói között az Éhen Gyula Kör emlékeit látjuk (Kozma Gábortól és Kovács Jenőtől), beadta 2010-ig a teljes dokumentációját a Szépítő Egyesület mint a város legrégebbi olyan egyesülete, ami még ma is működik. Tárlóba került a megszűnt MDF párt helyi irat­anyaga. Dr. Horváth Ferenc egykori levéltár-igazgató irathagyatékát a fia ajándékozta a köznek, a szombathelyi Újváry család iratait Kiss Sándorné. Koczor László szombathelyi vasutas és amatőr fotográfus iratait Morvai Istvánné hozta. A letisztult stílusú, nyugodt képek egy olyan korból valók, amikor az utcán haladó szép nő a mellette lévő oszlopsor felől megközelített téma volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában