Segítség a tanuláshoz

2018.07.19. 15:00

Kutatás a Premontreiben: segédeszköz-használat az érettségin

Tanulói kutatás készült a Premontrei gimnáziumban. Azt vizsgálták, hogyan használják a segédeszközöket az érettségin.

VN

Teszteket töltöttek ki a diákok

Fotó: Premontrei gimnázium

Idén öt tizenkettedikes diák azt vizsgálta, hogy a végzős tanulók matematikai feladatok megoldása során hogyan használják az érettségin is megengedett segédeszközöket: a számológépet és a függvénytáblázatot. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban 104 végzős tanuló töltötte ki a kutatócsoport tesztjeit. Az előző három év tapasztalatai hasznosnak bizonyultak a feladatlapok elkészítésénél. A megoldandó feladatsor olyan példákból állt, amelyeknél számológépet és képlettárat kellett alkalmazni. A kutatók összegzése szerint a leggyakoribb hiba a kerekítés volt, de sokan követtek el előjelhibát és a normálalakkal kapcsolatos számolási hibát is.

Teszteket töltöttek ki a diákok
Fotó: Premontrei gimnázium

Sokaknál előfordult, hogy a függvénytáblában rossz helyen keresték a szükséges információt. Előre sejthető volt, de a kutatás megerősítette, hogy kevesebb hibával dolgoznak azok a tanulók, akiknek a számológépe képes adatokat közönséges tört alakban bevinni és eredményeket is ilyen formában kiírni. A diákok felmérték, hogy az iskolában tanító matematikatanárok hogyan, milyen módszerekkel oktatják az eszközök használatát. Kiderült, a tanár figyelemmel kíséri és folyamatosan fejleszti a tanulók eszközhasználatát, és hogy az ezzel kapcsolatos oktatási módszereik is hasonlóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában