Feltételesen szabadult

2018.07.27. 07:00

Nincs Szombathelyen a gyilkosságért elítélt Sztojka Iván

Feltételesen szabadlábra helyezte a Szombathelyi Törvényszék Bv. Csoportja a Cozma-gyilkosság egyik elítéltjét. Az ok: kifogástalan magatartás, várta a család és a munka is.

Vas Népe

Sztojka Iván, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja (jobbra) a tárgyaláson. Jóval korábban szabadulhatott Fotók: archív

Július 19-én volt a meghallgatás, ahol meghozta döntését a Szombathelyi Törvényszék Bv. Csoportja: Sz. I. elítéltet feltételes szabadságra bocsátotta, és elrendelte pártfogó felügyeletét – tájékoztatott közleményben dr. Kaczmarski Balázs sajtótitkár. A végzést az ügyész, az elítélt és a védő is tudomásul vette, ezért az jogerőre emelkedett. Vagyis egy hete hazatérhetett Sztojka Iván, akit Marian Cozma román válogatott kézilabdázó 2009-es meggyilkolása miatt ítéltek el harmadrendű vádlottként. A 2012-ben hozott ítélet 13 év és 10 hónap börtönbüntetés volt, azt azonban a Székesfehérvári Törvényszék Bv. Csoportja enyhítette: fogház fokozatra.

Ez gyakorlatilag rövidítést is jelent, hiszen feltételes szabadulásának időpontja 2018. július 6-ra módosult. Ekkor már a pálhalmai után a szombathelyi börtönben volt Sztojka, július 2-án szállították ide – ezért volt illetékes a szabadlábra bocsátás eldöntésében a Szombathelyi Törvényszék Bv. Csoportja, derül ki a törvényszék közleményéből. Eszerint 17 napot töltött Szombathelyen az enyingi férfi.

Sztojka Iván, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja (jobbra) a tárgyaláson. Jóval korábban szabadulhatott
Fotók: archív

Számos tényezőt figyelembe vettek, amikor mérlegelték a feltételes szabadlábra bocsátását. Például azt, hogy végrehajtásra váró szabadságvesztés büntetése nem volt, illetve újabb büntetőeljárás nem indult ellene. Amíg börtönben volt, huszonötször részesült jutalomban, a magatartása kifogástalannak minősült, „a felügyelettel szemben tisztelettudó, a kapott utasításokat végrehajtotta”. Tanult is a börtönben: részt vett konfliktus és agressziókezelési tréningen, kommunikációs kompetenciafejlesztő foglalkozáson is. Azt is mérlegelték a döntéskor, hogy rendezett családi háttér várta, hiszen rendszeres volt a kapcsolattartása rokonaival, látogatták, ahogy lehetett, havonta. És nemcsak a család, hanem a munka is várta: teljes munkaidőben betanított segédmunkásként foglalkoztatja egy cég, ezt a vállalást a meghallgatáskor mutatta be az ügyvédje. A meghallgatáson a bv. ügyész indítványozta, hogy engedjék feltételes szabadságra pártfogó felügyelet mellett. Amennyiben megszegi a pártfogó felügyelet szabályait, visszakerül a börtönbe, pontosabban fogházba. A törvényszék közleményéből az is kiderül: teljesült minden törvényi feltétel, amely alapján kiengedték Sztojkát. Azt is írják: „A bíróság ezen kedvezmény megadásának vizsgálatakor az elkövetett bűncselekmény jellegét és a szabadságvesztés tartamát nem vizsgálhatta.” A Borsnak névtelenül nyilatkozó szemtanú szerint Sztojka és családja a szabadulás után még aznap megtartották a szabadulóbulit Enyingen, és úgy tudja a szemtanú: „Azóta jár-kel mindenfelé, mintha mi sem történt volna. Új BMW-je is van. Járt Pesten, Siófokon, jól érzi magát” – nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában