Boldogasszony, összetartozás

2018.07.18. 07:00

Ötvenöt kortárs magyar képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás kedden

Boldogaszszony címmel ötvenöt kortárs magyar képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás kedden délután a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont dísztermében.

Tersztyánszky Krisztina

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg kedden délután Szombathelyen a kiállítás, amely a Kárpát-medence számos helyszínén megfordult az elmúlt években

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

 

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg kedden délután Szombathelyen a kiállítás, amely a Kárpát-medence számos helyszínén megfordult az elmúlt években
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A vándorkiállítás anyagát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet felkérésére Tóth Norbert kurátor állította össze négy évvel ezelőtt. A Kárpát-medence és a diaszpóra kiemelkedő művészeit arra kérte, hogy fogalmazzák meg gondolataikat Szűz Mária és a magyarság kapcsolatáról. Az így született alkotások rendkívül sokféle megvilágításban, mégis számos, ismétlődő közös vonást felmutatva közelítik meg a Boldogasszony képet. A tárlat az eltelt évek alatt számos felvidéki, kárpátaljai, délvidéki, erdélyi helyszínen bemutatkozott, azzal a nem titkolt céllal, hogy a nemzet határokon átívelő összetartozását jelképezze. Ezúttal az ŐrvidékHáz és a Szombathelyi Egyházmegye jóvoltából a szombathelyi közönség is megismerheti az értékes gyűjteményt.

 

A megnyitó a Boldogaszszony anyánk című népének közös eléneklésével kezdődött. Ehhez fűzte gondolatait dr. Puskás Tivadar polgármester. A népünk által sokáig himnuszként énekelt művet a szombathelyi születésű Lancsics Bonifác írta, ezért a mi számunkra a Boldogasszony személye nemcsak a magyar, hanem a szombathelyi identitást is erősíti. Dr. Székely János megyés püspök a Boldogaszszony és az őt ábrázoló kiállítás három fontos üzenetét tette világossá. Egyrészt arra tanít, hogy a gyermek nem teher, hanem áldás, másrészt, hogy jövőnk csak addig van, amíg igent tudunk mondani Isten igéjére, s végül, hogy a nemzet a keresztény szemlélet szerint nem mesterséges, hanem természetes együttélési módja az emberiségnek. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar nemzetet összetartó Szűzanya-kultuszról szólt. Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója nyitotta meg az ötvenöt kortárs alkotó kiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában