2018.07.03. 08:00
Taroltak a hagyományos ízek az alsószölnöki kolbászversenyen
Két napos vígadalom helyszíne volt az alsószölnöki kultúrház és játszótér a közelmúltban. A programot a helyi önkormányzat a Német nemzetiségi és a Szlovén nemzetiségi önkormányzatokkal együtt rendezte. A sikerben több támogató is közreműködött. A pénteki és szombati kulturális és szórakoztató programok legjobban várt eseménye az első alkalommal megrendezett kolbászkészítő verseny volt.
Nehéz dolga volt a zsűrinek
Ottjártunkkor Monek Zsolt, a település polgármestere örömmel újságolta, hogy nagy volt az érdeklődés: tíz csapat vállalkozott rá, hogy feldolgozza az önkormányzat által alapanyagul rendelkezésre bocsátott sertéshúst. A nyolc alsószölnöki baráti társaság mellett Orfaluból, valamint a szlovéniai Cepinci településről is érkeztek csapatok a megmérettetésre.
Többségében hagyományos ízvilágú, paprikás-fokhagymás-borsos kolbászkák kerültek a grillre vagy a tárcsára. De akadtak kuriózumok is. Készült például sajttal töltött húskészítmény is, a határ túloldaláról érkező versenyzők pedig rozmaringgal fűszerezett, törtpaprika nélküli – tehát nem piros – kolbászt sütöttek.
A kolbászok színre és ízesítésre valótekintet nélkül mind sikert arattak. Valóban igaz volt a mondás, miszerint rettentő nehéz dolga volt a zsűrinek. De végül is dönteni kellett: az első helyen az orfaluiak végeztek. A népes társaság tagjai mind egyetértettek azzal, hogy a jó kolbász titka a kiváló nyersanyagban és a megfelelő ízesítésben rejlik. Alapszabályként abban állapodtak meg: öt fűszernél többet nem szabad használni a kolbászkészítéskor!