Rozmaringos kolbász is készült

2018.07.03. 08:00

Taroltak a hagyományos ízek az alsószölnöki kolbászversenyen

Két napos vígadalom helyszíne volt az alsószölnöki kultúrház és játszótér a közelmúltban. A programot a helyi önkormányzat a Német nemzetiségi és a Szlovén nemzetiségi önkormányzatokkal együtt rendezte. A sikerben több támogató is közreműködött. A pénteki és szombati kulturális és szórakoztató programok legjobban várt eseménye az első alkalommal megrendezett kolbászkészítő verseny volt.

Civil/Horváth R. László

Nehéz dolga volt a zsűrinek

Ottjártunkkor Monek Zsolt, a település polgármestere örömmel újságolta, hogy nagy volt az érdeklődés: tíz csapat vállalkozott rá, hogy feldolgozza az önkormányzat által alapanyagul rendelkezésre bocsátott sertéshúst. A nyolc alsószölnöki baráti társaság mellett Orfaluból, valamint a szlovéniai Cepinci településről is érkeztek csapatok a megmérettetésre.

Nehéz dolga volt a zsűrinek Fotó: Ropos-Csató Melinda

Többségében hagyományos ízvilágú, paprikás-fokhagymás-borsos kolbászkák kerültek a grillre vagy a tárcsára. De akadtak kuriózumok is. Készült például sajttal töltött húskészítmény is, a határ túloldaláról érkező versenyzők pedig rozmaringgal fűszerezett, törtpaprika nélküli – tehát nem piros – kolbászt sütöttek.

A kolbászok színre és ízesítésre valótekintet nélkül mind sikert arattak. Valóban igaz volt a mondás, miszerint rettentő nehéz dolga volt a zsűrinek. De végül is dönteni kellett: az első helyen az orfaluiak végeztek. A népes társaság tagjai mind egyetértettek azzal, hogy a jó kolbász titka a kiváló nyersanyagban és a megfelelő ízesítésben rejlik. Alapszabályként abban állapodtak meg: öt fűszernél többet nem szabad használni a kolbászkészítéskor!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában