régóta tartó probléma

2018.07.03. 11:30

Továbbra is repednek a falak a kőszegi Ady Endre utcában

Nesze semmi, fogd meg jól! – Így kommentálta az Ady Endre utca egyik lakója az önkormányzat válaszát, amely arra a régóta tartó problémára reagált, hogy megrepedeznek az utcában a házak a nagy forgalomtól.

Merklin Tímea

Ganzer Gyuláné a megtört járólap miatt dühöng Fotó: Unger Tamás

Megtörnek a falak, a járólapok, a csempék, kihullik a lábazatból a terméskő, mutatták a lakók áprilisban, amikor csőtörés is volt – szerintük a túlterhelt utca rezgése miatt -, és mutatják most, két és fél hónappal később, az önkormányzat válaszának megérkezése után Ganzer Gyuláné házában és a szomszédságban. Labusch Éva az utca lakóinak felháborodását tolmácsolja. Úgy vélik, hogy a helyközi buszok elterelése, az egész városra érvényes 20 tonnás súlykorlátozás után, az Ady Endre utcából a 4,5 tonnánál nagyobb teherautókat is el kellene terelni. Ehhez csak két közlekedési táblát kellene kihelyezni. A kertek mögött van egy utca, ott mehetnének a nagy autók, senkit nem zavarva. Egyszerűen csak arra kellene terelni őket.

Ganzer Gyuláné a megtört járólap miatt dühöng Fotó: Unger Tamás

Huber László polgármester azt írja tájékoztató levelében, hogy az Ady Endre utca forgalma és terhelése valóban megnőtt a Fő tér 2006-os rekonstrukciója óta, ezért végeztették el 2008-ban az útburkolat teljes felújítását, és ezért kezdeményezték a helyközi buszjáratok útvonalának módosítását. Idén a képviselő-testület úgy döntött, hogy az egész történelmi kisváros területén korlátozzák a 20 tonnánál nehezebb járművek forgalmát. Ezenkívül kihelyeztek egy csak 30 kilométer/óra sebességet megengedő táblát, jelenleg beszerzés alatt áll egy fekvőrendőr, ami lassítja majd az áthaladást. Az utca lakói ezt szorgalmazták, mivel tapasztalataik szerint a sebességkorlátozást senki nem tartotta be, 60-70 kilométer/óra sebességgel hajtottak le a kérdéses lejtőn a kocsik. A polgármester azt is írja, hogy az önkormányzat tapasztalta: a helyközi buszjáratok az Ady Endre utcán át szabálytalanul közlekedtek. Ezért felvették a kapcsolatot az Északnyugat-dunántúli Közlekedési Központtal, és nyomatékosan kérték, hogy a buszaik kerüljék el az Ady Endre utcát. A rendőrséget is kérték az utca fokozott ellenőrzésére.

– Ez a „nesze semmi, fogd meg jól”. Azt írták, amit úgyis tudtunk. Semmi nem változik. Fel vagyunk háborodva. Mindig a Fő tér átalakítására hivatkoznak. Valószínűleg nem készült hatástanulmány annak idején – fűzi hozzá Labusch Éva, az Ady Endre utca egyik lakója. – Nem értem, miért nem lehet súlykorlátozást bevezetni, és a 4,5 tonnánál nagyobb teherautókat is elterelni. Ehhez csak két közlekedési táblát kellene kihelyezni. A kertjeink mögött van egy utca, párhuzamos a miénkkel, ott mehetnének a nagy autók, ott senkit nem zavarnának. Egyszerűen csak arra kellene terelni őket. Remélem, a forgalom okozta károkat megtéríti az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában