receptjét hamarosan közzéteszik

2018.08.09. 20:52

A Csokolónia lett az idei Savaria karnevál tortája

A Csokolónia ízlett mindenkinek a legjobban. A karnevál tortáját nyolc torta közül választotta ki a zsűri.

Budai Dávid

A díjnyertes torta receptjét hamarosan közzéteszik, de a karneválon a Szentháromság szobor lábánál meg is lehet majd kóstolni.

Fotó: Cseh Gábor

A Csokolónia lett a 19. Savaria Történelmi Karnevál tortája, amely Dezse Gergő cukrászmester alkotása. A győztes kreáció a kitüntető cím mellett díszhelyet is kap a rendezvény idejére a Szentháromság-szobor lábánál, ahol a látogatók meg is kóstolhatják. Az előző évekhez hasonlóan profi cukrászok, rutinos nagymamák és lelkes otthoni sütőmesterek is benevezhettek a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. által szervezett versenyre. A tortaverseny résztvevőit és közreműködőit Koczka Tibor alpolgármester köszöntette.

Koczka Tibor, Németh Dániel és Mészáros Gábor zsűrizés, elöl balra a későbbi győztes torta
Fotó: Cseh Gábor

Azok nyolcan, akik idén beneveztek a versenyre, a hétköznapok hősei, hiszen vették a fáradtságot és kitaláltak egy vadonatúj receptet, egy nap talán Szombathelyről is elneveznek majd egy édességet – fogalmazott az alpolgármester.

Idén – a tavalyi 13-mal ellentétben – nyolc tortát kellett megkóstolnia a zsűrinek csütörtökön délután a Tóvendéglőben.

A bírálók csupán a torta nevezési számát és fantázianevét ismerhették az ízlelés előtt, de persze sok múlt a látványon is. A zsűrizés szempontjairól Mészáros Gábor cukrász, a verseny szakmai segítője beszélt részletesen. A bírálatkor a zsűritagok a sütemények látványát, összetételét, ízvilágát díjazták, de fi gyelembe vették azt is, hogy vannak-e helyi alapanyagok a tortában, vagy utalnak-e hozzávalók arra a történelmi korra, amit a karnevál megidéz. Idén is két bíráló bizottság minősítette a benevezett édességeket, egy hét tagból álló diák zsűri, valamint hatfős szakmai zsűri. Utóbbiak között volt a Komáromi kisleány megálmodója, Sztaracsek Ádám is, aki idén a Magyarország tortája címet tudhatja magáénak.

A díjnyertes torta receptjét hamarosan közzéteszik, de a karneválon a Szentháromság szobor lábánál meg is lehet majd kóstolni.
Fotó: Cseh Gábor

A zsűrinek persze soha nincsen könnyű dolga, és most sem volt. Olyan torták versenyeztek egymással, ahol sárgabarackos joghurt mousseszal bolondították meg a piskótát, amit ráadásul még barackzselével és fehér csokis habbal is feltuningoltak. És volt olyan torta is, ami diós grillázsos kókuszvirággal, és sztracsatellakrémmel volt töltve, hogy csak kettőt említsünk. A szakmai zsűri végül a Csokolónia fantázianevű, csokoládés, mandulalisztes, felvert étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal díszített tortát választotta győztesnek, ahogyan a diákok is – ismertette az eredményeket Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofi t Kft. ügyvezetője. Sztaracsek Ádám a tortaverseny végén elárulta, az ő pontozólapján is a Csokolónia állt az első helyen, de mint hangsúlyozta, szoros volt a verseny. Elárulta, ő azt is fi gyelembe vette a bírálatkor, hogy az adott szelet hogyan mutatna egy cukrászpultban, az egyik tortánál pedig növényi alapanyagból készült tejszínhabot érzett, ami bizony nála nem jó pont.

A díjnyertes torta receptjét hamarosan közzéteszik, így akár otthon is el lehet készíteni, de aki nem szeretne sütni, annak sem kell aggódnia, hiszen a tortaremekek a karnevál nyitónapjától kóstolhatók majd a Fő téren a Szentháromság-szobor lábánál található torta-pavilonban, illetve a Mészáros Cukrászdában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában