Hivatali dresszkód kánikulában

2018.08.07. 11:30

A nőknek többet megengednek forróságban, szabadabban, szellősebben öltözhetnek

A kánikula a munkahelyi dresszkódot is felülírja. Megkérdeztük, milyen ideiglenes írásbeli vagy szóbeli szabályok vannak az öltözködésre nézve a hivatalokban, a céges világban.

Merklin Tímea

A megyeházán a kánikulában megengedik az általános szabályzattól való eltérést Fotó: Szendi Péter

A közszolgálati szabályzat alaptételként leírja, hogy a cél a kulturált, hivatalhoz illő öltözködés. Ennek érdekében az alkalmazottak a munkakörüknek megfelelően, tisztségükhöz méltóan kötelesek öltözködni. A ruha által szabadon hagyott testfelületeken nem viselhető tetoválás és piercing, és nem látszódhat ki a köldök, a derék vagy a fehérnemű. A férfi munkatársaknak kötelező a hosszú ujjú ing és a zakó, a nadrághoz illő zárt (nem sport-) cipő, valamint tárgyalás esetén öltöny nyak­kendővel. Kerülen­dők a ru­hadarabokon a feltűnő, nagy minták és az élénk színek.

A munkatársnők esetében kerülendő a hivalkodó, kihívó öltözék. A szoknya hossza térd fölött öt centiméternél rövidebb nem lehet, a felsőrész sem lehet nagyon kivágott. Tárgyaláskor kötelező a kosztüm vagy nadrágkosztüm és blúz viselete.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző elmondta: két épületrészt működtet a Vas Megyei Önkormányzat, a 60-as években épült részben 35 fok volt eddig, most elkezdték klímaberendezéssel felszerelni az irodákat, jövőre folytatják. (Az ügyintézők helyiségeibe kerülnek először légkondicionálók, a vezetői irodákba csak utána.) Így talán könnyebb lesz betartani a dresszkódot. Ha nagy meleg van, eltekintenek a szabályzattól, elsősorban azoknál a munkatársaknál, akik nem találkoznak ügyfelekkel.

A megyeházán a kánikulában megengedik az általános szabályzattól való eltérést Fotó: Szendi Péter

– A hőség idejére nincs külön leírás, közmegegyezés van az öltözködésről, a szokásjog diktál – fogalmazott dr. Palotai Péter szervezési és jogi csoportvezető.

– Kánikulában nem kötelező a zakó és a nyakkendő, de a hosszú nadrág, a zárt cipő igen. Rövid ujjú inget lehet viselni tárgyaláskor is, kivéve protokolláris rendezvényeken, mint amilyen a Megyenap is lesz augusztus 18-án, ott az öltönyös, nyakkendős megjelenés kötelező – mondta. – A nőknél nagy melegben a szoknyaméret ugyanaz (nem lehet rövidebb), de harisnyát nem kell venni. Szandált lehet viselni, de a strandpapucs kizárt, ahogy a trikó is, kánikulában is kötelező a blúz, ami lehet rövid ujjú, sőt ujjatlan is.

Mint azt megtudtuk, a Nem­zeti Adó- és Vámhivatalban nincs speciális szabályzat a nyári öltözködésre, a Magyar Köztisztviselői Kamara etikai kódexének kell megfelelni, amely azt irányozza elő, hogy az alkalmazott öltözéke legyen kulturált, alkalomhoz illő. Az egyenruhás munkatársaik számára pedig törvény határozza meg a téli, nyári, átmeneti viseletet, amelytől nem szabad eltérni.

A céges világba is bepillantottunk. Nincs külön nyári dresszkód – tudtuk meg egy multicég vasi telephelyén –, de felelevenítették az általános szabályokat a dolgozóknak, amelyek világos útmutatást adnak a lehetséges kánikulai öltözetről is. Nem megfelelő a túlzottan rövid (az álló helyzetben mérve a térd felett tíz centiméternél rövidebb) szoknya, ruha vagy nadrág, tehát kizárt az úgynevezett „forrónadrág” vagy rövidnadrág, a hölgyek nem viselhetnek minit, de magasan felhasított szoknyát sem. A vevőkkel, beszállítókkal, vendégekkel találkozó kollégák nem vehetnek fel bermudát, csak hosszú nadrágot. Ez a ruhadarab az irodában dolgozó munkatársaknak sem ajánlott, ahogy a tréningruha sem. Nem javasolt a leggings túlságosan rövid felsőruházattal kombinálva, a felsőtest jelentős részét fedetlenül hagyó öltözet, a pánt nélküli ruha vagy top, felsők közül kizárt az atléta, a hálós, az átlátszó, de a túlzottan kivágott ing, póló is. Nem lehet munkába menni strandpapucsban, flip-flop papucsban, illetve a termelésben, raktárban dolgozók nem viselhetnek nyitott orrú vagy sarkú cipőket.

A céges irodai környezetben dolgozó munkavállalókra nyáron is a klasszikus, kulturált öltözködés szabályai vonatkoznak. Az üzleti megbeszélések és vevői látogatások során a nőktől elvárt az elegáns nadrág vagy térdig érő szoknya, ruha, blúz, az elegáns cipő. Férfiak esetében nem tekintenek el az elegáns hosszú nadrágtól, a galléros, gombos ingtől, az elegáns cipőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában