Mátyás király nem tréfált

2018.08.13. 17:30

A Répcementi napokon adták át vasárnap a városi kitüntetéseket

A bölcs asszonyok a legnehezebb helyzetekre is meglelik a jó megoldást – ez derült ki a Farkas Sándor Egylet Mátyás király tréfái című bohózatából, amellyel megnyitották a csepregi búcsút vasárnap, a Répcementi napok második napján.

Merklin Tímea

Balról elöl Kóbor Ferenc díszpolgár, a díjazottak valamint Vlasich Krisztián és Ágh Péter

Fotó: Ohr Tibor

A színpadi mesében Mátyás király meghagyta a feleségének, hogy ne tegyen igazságot, amíg ő házon kívül van – Fekete Se regével a törököt űzte hónapokig –, ám az asszony mégis hozott döntést nélküle. Az lett a jussa, hogy csomagolnia kellett, és hazaköltözni az édesanyjához. Egyetlen dologban kedvezett neki a férje: elvihette, ami a szívének legkedvesebb. Vidáman búcsúzott: „Ha én megyek, te is jössz!”, mert neki a legfontosabb Mátyás volt. A király ezt a megoldást elfogadta, nem is költöztek sehova, és ezentúl a feleség is dönthetett az igazság dolgaiban.

6. Répcementi Napok

A városi önkormányzat és a Szebb Holnapért Közhasznú Egyesület által rendezett idei búcsún Hárominé Orbán Erika alpolgármester és Oláh Imre, a csepregi önkormányzat családügyi, kulturális és ifjúsági bizottságának tagja köszöntötte a csepregieket. Elmondta: a Répcementi Napokat először 2013-ban szervezték meg, azzal a céllal, hogy a kulturális és vallásos hagyományőrző programmal megerősítsék a búcsú szokását. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a búcsúk évszázadokon keresztül vallásos ünnepek voltak, amikor a településeken a védőszentjükre emlékeztek. Mára átalakult, de megmaradt az a szokás, hogy a családok összegyűlnek, messziről is ideutaznak a rokonok, és közösen ülik körbe az asztalt. Az idei a 6. Répcementi Napok, amivel a csepregi búcsú nem kevesebb, hanem több lett. A Zabszalma Együttes műsora, Benk Dénes humorista előadása, a csepregi mazsorettek fellépése és a Tiszta udvar, rendes ház pályázat eredményhirdetése után átadták a kitüntetéseket. Vlasich Krisztián polgármester elmondta: a díjazottak az élet minden területén alkottak, olyan emberek, akiknek elhivatottsága, odaadása példaként állítható az itt élők elé, és a város hálás ezért. Az előrejutás úgy lehetséges, hogy mindenkinek hozzá kell tenni valamit a közösség életéhez a saját képességei szerint.

Balról elöl Kóbor Ferenc díszpolgár, a díjazottak valamint Vlasich Krisztián és Ágh Péter
Fotó: Ohr Tibor

– Csepreg az otthonunk, amelyet erővel, hittel építünk napról napra. Sikeres pályázatainkból, újításainkból, fejlesztéseinkből a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki profi tálhat. Munkánk gyümölcsének együtt tudunk örülni az ilyen alkalmakon, mint a Mária- napi búcsú – fogalmazott, köszönetet mondva a fellépőknek, a segítőknek, a támogatóknak. Ágh Péter országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy akik ezen a napon elismerést kapnak, azokban igazi „csepregi szív” dobog. Maga is eszerint dolgozik a helyiek támogatásával, és az együttműködés nyomán számos pozitív döntés született már a város érdekében. Bejelentette: újabb pályázaton is sikerrel szerepelt Csepreg, 15 millió forintot kap a város az Árpád utca felújítására. A város díszpolgára lett Kóbor Ferenc a kiemelkedő közösségi munkájáért, Csepreg Város Életműdíjat kapott Sudár László Sándorné, akinek kiemelkedő néprajzi, és helytörténeti munkája, valamint irodalmi tevékenysége példa. Csepreg Város Szolgálatáért Díjban részesültek: védelmi és rendészeti tagozatban Horváth István, egészségügyi tagozatban Jákli Antalné, nemzetiségi tagozatban Kissné Krály Mária, kulturális tagozatban dr. Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia, szociális és gyermekvédelmi tagozatban Dömötör Ferencné, oktatási tagozatban Frankné Lukács Ágnes. Polgármesteri Elismerő Oklevelet kaptak: Babos Anna, Hetyésy Katalin és a kiadónk Ladik médiaversenyén győztes lányok (Ambrus Angelika, Gaján Réka, Horváth Hanna, Szabó Laura és Vigh Adrienn), Hódosi Ottó, Sztojka Antal, Sárai Lajosné, Horváth Istvánné, Horváth László né, Taródi Ferenc és Taródi Ferencné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában