Édesanyákért imádkoztak

2018.08.27. 08:12

Elmélkedés, ének, záró szentmisék az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon

Több szakaszon is érintette a Szombathelyi Egyházmegyét a szombati 1Úton zarándoknap – mindenhol egy közös célért, az édesanyákért imádkoztak.

Vas Népe

A Rotunda-zarándoklat résztvevői a vasvári Szentkútnál

Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

– A családomért, a gyermekeimért és a közösség összekovácsolásáért is zarándokolok, de van közöttünk, aki kérni szeretne, mert bajban van, olyan is, aki megköszön valamit és hálát ad, de imádkozunk a betegekért is, és természetesen az édesanyákért, hiszen a római katolikus hitben a családot a szeretetével legjobban az anya fogja össze – mondta Bohárné Zimits Rita, a Vasvári Egyházközség tanácsadó testületének alelnöke, aki 36 társával együtt szombaton délután 16 órára érkezett a Szentkúti kápolnához. A Rotunda-zarándoklat résztevői onnan továbbgyalogoltak a Szent Kereszt felmagasztalása templomig, ahol Székely János megyés püspök mutatta be a záró szentmisét – addigra a Sárvárról indult 15 kerékpáros és a másik ágon haladók is a helyszínre értek.

A Rotunda-zarándoklat résztvevői a vasvári Szentkútnál
Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A szakadó eső ellenére is mintegy nyolcvan zarándok érkezett Szentgotthárdra Szlovéniából és a magyarországi szlovén falvakból, és csatlakozott a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület által Halogyról indult zarándokcsoporthoz. A barokk templom bejáratánál dr. exc. Peter Štumpf muraszombati püspök és Kissné Köles Erika nemzetiségi szószóló köszöntötte az édesanyákért imádkozókat. A nemzetközi, kétnyelvű (szlovén és magyar) főpapi koncelebrációs szentmise homíliájában a szlovéniai főpásztor hangsúlyozta, hogy bátran forduljon mindenki az égi édesanyához, mert kérése meghallgatásra talál a mennyei atyánál. Az egész napos zarándokút szeretetlakomával ért véget a késő esti órákban Szentgotthárdon.

A harminc kilométeres Csénye–Celldömölk szakaszt vállalók 6 órakor indultak útnak, kisebb megállók után délben Balasi István plébános köszöntötte őket a sitkei Szentháromság-templomban, onnan Mesteri felé mentek tovább. A kisgyermekesek délelőtt Sárvár főterén, délután Cellben, a Romtemplom előtt csatlakoztak hozzájuk. A Hosszúpereszteg–Cell szakaszon is haladtak zarándokok – a nap végén dr. Németh Norbert egyetemi lelkész mutatott be hálaadó szentmisét. Kőszegről Rőtfalva és Csepreg felé, valamint a Csénye–Csepreg útvonalon is lehetett csatlakozni a Mária Út Egyesület ötödik alkalommal szervezett 1Úton Nemzetközi zarándoknapjához. Szombaton a Mária Út csaknem 180 szakaszán (Ausztriában, Magyarországon, Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken összesen több száz településen) szervezett formában lehetett kipróbálni a zarándoklás különböző módjait. VN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában