Körkép

2018.08.04. 19:00

Feltankoljunk itthon, vagy jobban megéri inkább külföldön?

Aki autóval indul nyaralni, nem mindegy, hogy a vasi kutaknál tankolja tele a járművét, vagy inkább útközben. Persze, aki több száz kilométert autózik, az nem választhat, „kint” is tankolni kell. Viszont, ha csak a közelbe indul, érdemes lehet körülnézni a töltőállomásokat illetően.

Vas Népe

Fotó: Illusztráció

Most, itthon

Magyarországon augusz­tus 1-jé­vel bruttó öt, illetve bruttó három forinttal drágultak az üzemanyagok, ez az áremelés gyakorlatilag jelképes, csak a szombathelyi kutaknál több mint 20 forint eltérést tapasztalhatnak az autósok az üzemanyagok árai között, és akkor még nem vizsgáltuk a prémium kategóriás benzint és gázolajat. Szombathelyen augusztus első napjaiban 391 forint a legolcsóbb és 414 forint a legdrágább benzin. Dízelt 392 és 414 forintért, de a két ár között is mérnek a vasi megyeszékhely töltőállomásainál.

Külföld

Aki innen indul nyaralni, és nyugat felé veszi az irányt, akár literenként 30 forintot is spórolhat, ha nem itt, hanem Ausztriában tankolja tele az autóját – természetesen az ár-összehasonlító portálok és a turisztikai honlapok is átlagárakat adnak meg, vagyis, ahogy Vas megyében, úgy egyes osztrák kutak árai között is nagy lehet az eltérés. A most elérhető ársor szerint, aki Szlovéniában tankol, az benzint a szombathelyihez hasonló áron vehet, dízelt pár forinttal olcsóbban kaphat literenként. Szlovákia felé autózva lehet, hogy nem érdemes tele tankkal indulni, elég, ha átér az autós, aztán ott tankol bőségesen, hiszen a friss táblázat szerint benzinnél 30, dízelnél 70 forinttal is kaphat olcsóbban egy litert, mint Vas megyében. Ha az odaérést nem is érdemes ennyiért kockáztatni, lehet, hogy a visszaúton megéri tele tankkal átlépni a határt. Például: Szombathelyen, a 403 forintos átlagos dízelárral számolva 35 litert tankolva 14 ezer 105 forint a számla. Az átlagos szlovákiai dízelár 332 forintos. Ezzel felszorozva a 35 litert, 11 ezer 620 forint lesz a fizetendő. A horvátországi kutaknál is le­hetnek nagy eltérések, de az átlagárak megfelelnek a magyarországiaknak. Aki csak „leugrik” Olaszországba, jól teszi, ha „hazai” üzemanyagot használ, hiszen körülbelül 100 forinttal drágább egy liter a gázolajból és a 95-ös benzinből is az olasz töltőállomásoknál.

Ha időutaznánk

Az elmúlt évek nyári, magyarországi üzemanyagárait nézve, a legolcsóbban tavaly, a legdrágábban 2014 augusztusában lehetett tankolni. Tavaly augusztus első napjaiban a mostaninál mintegy 50 forinttal lehetett olcsóbban tankolni Szombathelyen: 330 és 357 forintért is mértek egy litert a 95-ösből, míg a dízelnél 323 és 354 forint volt a két szélsőséges szombathelyi ár. Négy évvel ezelőtt 423 forint volt egy liter dízel és 411 forintot kértek a benzinért augusztusban a magyarországi töltőállomásoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában