Megyei körkép

2018.08.07. 11:31

Folyamatosan szállítják ki a tankönyveket az iskolákba

Augusztus végére várhatóan már mindenhová kiszállítják – évfolyamok szerint rendezve – a megrendelt példányokat. A tankönyveket saját eszközökkel, illetve a Magyar Posta közreműködésével juttatják el az iskolákba. Fodor István szombathelyi tankerületi igazgató elmondta, eddig rendben halad a munka, nem voltak fennakadások.

Lakosi Gabriella

Busics Benedek és Tompa Dominika is segített a tankönyvosztásban a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban Fotó: Szendi Péter

Az állami tankönyvellátás miatt elsőtől a kilencedik évfolya­mig minden gyerek ingyen kapja meg a könyveket, országos szinten ez körülbelül egymillió diákot jelent. A számítások szerint – évfolyamtól függően – a családok 10-12 ezer forintot spórolhatnak meg diákonként. A felsőbb évfolyamokban igényelniük kell az ingyenes könyveket azoknak, akik arra jogosultak. Nem kell fizetnie a tartósan beteg vagy a sajátos nevelési igényű gyerekeknek, három- vagy többgyermekes családban élőknek, nagykorú és saját jogon iskoláztatá­si támogatásra jogosultaknak, azoknak, akik rend­szeres gyermekvédelmi ked­vezményben részesülnek, de a nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesülő diákoknak sem. Az iskolák oldalain megtalálható, hogy milyen igazolások szükségesek a támogatáshoz. A jövő évi költségvetésben egyébként az ingyenes tankönyvellátásra 11 milliárd forint szerepel.

Azoknak a diákoknak – a 10., 11., 12. évfolyamon –, akiknek fizetniük kell, a határidő szeptember 15., vagy a kézhezvételtől számított 15 nap. A szuloifelulet.kello.hu weboldalon a szülők megnézhetik a gyereküknek rendelt tankönyvek listáját, illetve ugyanott online fizetésre is van már lehetőség.

Busics Benedek és Tompa Dominika is segített a tankönyvosztásban a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban Fotó: Szendi Péter

Ha valaki hiányosan kapta meg a tankönyvcsomagját, vagy egyéb problémát észlel, akkor az iskola pótrendelést is indíthat. A pótrendeléseket augusztus 20-a után fogadják, de egészen szeptember 15-éig van lehetőség a pótlásra, változtatásra. Ezeknek a könyveknek a kiszállítása szeptember utolsó hetétől kezdődik majd, és várhatóan hamarabb véget ér, mint az alaprendelések célba juttatása.

De a tankönyvek mellett idén is központosították a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztőeszközeinek rendelését, ezek mennyisége ebben az évben megháromszorozódott. Ezeket is a tankönyvekkel együtt szállítják ki az iskolába.

Azért, hogy a tankönyvek minőségét garantálni tudják, európai uniós támogatással a következő három évre tankönyvfejlesztési program indult. Összességében mintegy 900 tétel fejlesztése valósult meg. Ebben főként olyan, sajátos nevelési igényű gyermekeknek szóló, illetve nemzetiségi tankönyvek fejlesztését tűzték ki célul, amelyek eddig még nem voltak a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában