Egy macska sincs biztonságban

2018.08.19. 18:00

Huszonöt éve tűnnek el a kedvencek gyanús körülmények között Gyöngyösfaluban

Valaki mérgezi a macskákat Gyöngyösfalu egyik utcájában. Mint kiderült, évtizedes probléma ez, de eddig senki nem akadt, aki lépett volna az ügyben, egy család most megtörte a csendet. A rendőrség nyomoz.

Budai Dávid

Bende Zsolt, Gabriella és Johanna. A kutyák nem járkálnak át más kertekbe

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A település egyik nyugodt kis utcája a Dózsa György, alig két tucat ház van itt, mindenki ismer mindenkit. Bende Gabriella és párja, Bende Zsolt két éve költözött ide kislányukkal, Johannával. Már kezdettől fogva hallották a szóbeszédet, hogy gyakran tűnnek el az utcában macskák, de miután nekik nem volt, nem foglalkoztak különösebben a dologgal. Mígnem nagyjából öt hónappal ezelőtt új családtag érkezett hozzájuk, az apró fekete-fehér kis Liza cica. Törzs könyve nem volt – és nem is volt különösebben értékes macska, ám hamar a család kedvence lett, ahogyan a május végén született hófehér Süti macska is.

Lizát megmérgezték

A cicák jó barátságban voltak Másával és Pannával, a két hatalmas barátságos kutyával, ráadásul az óriási kertben játékra is volt hely bőven. Múlt vasárnap reggel különös dologra lettek fi gyelmesek: Liza, amikor előmerészkedett, össze-vissza dülöngélt. Nem gondolták azonban, hogy komolyabb a baj, azt hitték, túl sokat evett, csakhogy másnap sem lett jobban, sőt. Amikor hétfőn a macska összeesett, bevitték az állatorvoshoz. Infúziót kapott és vért is vettek tőle. Estére kiderült, Lizát megmérgezték. Leálltak a veséi. Nem volt mit tenni, még aznap el kellett altatni. Egy héten belül ez volt a második csapás, ami érte a családot, ugyanis Süti egy héttel Liza előtt ment el, nála nem kértek vérvizsgálatot, így halálának okát nem tudják, de a történtek fényében nem kérdés, hogy ugyanarra a sorsra jutott, mint Liza: megmérgezték.

Bende Zsolt, Gabriella és Johanna. A kutyák nem járkálnak át más kertekbe
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Bendéék bíznak abban, hogy a nyomozás nyugalmat hoz

Hogy ki tehette, nem tudni, csak gyanítani lehet, hogy a macskák halálát az a valaki okozta, aki valószínűleg évek óta öli őket. Bizonyíték nincs, de aggasztó hírek jöttek. Az utcában él ugyanis valaki, akinek a kertjébe, ha belépnek a macskák, sorsuk megpecsételődik. Tálkákba öntött fagyálló és hurkok várják a mit sem sejtő állatokat. A kutyák többé-kevésbé védve vannak, mivel azok nem járkálnak át mások kertjébe, a macskáknak viszont a természetükből következik, hogy bejárják a környéket, így sajnos csak idő kérdése, hogy a környék cicái betévednek abba a bizonyos kertbe. Mivel azonban csak szóbeszéd járt erről, sokáig nem is lépett senki. Most azonban a Bende családot anynyira felháborította és elszomorította a két kiscica halála, hogy feljelentést tettek ismereten tettes ellen a rendőrségen. Az utcában, akinek macskája van, mindenki érintett. Egy szomszéd cicáját a közelmúltban például vörös festékkel öntötték le, majd egy hétre rá maró folyadékkal. A cica mindkét szemén kilyukadt a szaruhártya – akkor műtötték, amikor beszélgettünk –, könnyen lehet, hogy örökre megvakul. Egy, a neve elhallgatását kérő lakó elárulta, az elmúlt 25 évben legalább tíz macskát veszített el gyanús körülmények között, sokukat megtalálta holtan. Volt, amelyik a lakásban esett össze; volt, amelyiknek a tetemét bedobták az udvarba, egy részük soha nem került elő. Náluk azóta nincsen macska, mert már nem akarják vállalni a lelki terhet – és persze a macskákat sem akarják kitenni a rájuk leselkedő veszélynek. Most Bende Zsolték is így vannak. Bíznak azonban abban, hogy a nyomozás és a nyilvánosság megoldást hoz, és többé nem kell félteni egyetlen macskát sem a Dózsa György utcában. Az állatkínzás 2004 óta bűncselekmény Magyarországon, három évet is kaphat az, aki több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában