szarvasbőgés

2018.08.29. 07:00

Kezdődik a szarvasok vadászata – Aki a csomagtartójába teszi az elütött vadat, lopást követ el

Nem csak a szarvasbőgés kezdődik szeptember 1-jétől, de indul a szarvas vadászati szezonja is, ezért most fokozottan kell figyelniük az autósoknak.

Budai Dávid

Legyünk résen a vadveszélyre figyelmeztető táblák környékén

Fotó: VN-archív

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint évente több mint 5200 vadelütés történik a magyarországi utakon. Ez napi átlagban 14 balesetet jelent, de az igazság az, hogy nem minden hónapban ugyanakkora a vaddal való találkozás esélye. A mostani időszak a legveszélyesebbek közé tartozik. Hivatalosan szeptember 1-jén kezdődik a szarvasbőgés, ilyenkor az állatok szokásai megváltoznak. Figyelmetlenebbek, meggondolatlanabbak, a bikák hajtják a teheneket, ráadásul most kezdődik a szarvas vadászati szezonja is, így a vadászok is űzni fogják a vadat, éppen ezért az autósoknak most sokkal jobban kell figyelniük – hangsúlyozta Gagyi István, a megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke.

Legyünk résen a vadveszélyre figyelmeztető táblák környékén
Fotó: VN-archív

Ha szürkületkor, hajnalban, vagy este erdős területek mellett közlekedünk, nagy eséllyel találkozhatunk vaddal, a párzási időszakban ugyanez fényes nappal sem ritka. Különösen ott kell résen lenni, ahol a vadveszélyre táblák is figyelmeztetnek. Ilyenkor úgy kell megválasztani az autó sebességét, hogy a vad hirtelen felbukkanása esetén is el tudjuk kerülni az ütközést. Az állatokat sokszor észre lehet venni a fényt visszaverő szempárokból, ilyenkor lassítsunk. Ha az ütközés elkerülhetetlen, az egyetlen megoldás a vészfékezés. A kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani, hiszen a vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lesodródna az útról vagy frontálisan ütközne egy másik járművel. Ha sikerült elkerülnünk egy vadelütést, számítsunk rá, hogy további állat bukkanhat fel az úton. Amennyiben nem sikerült elkerülnünk az ütközést, hívjuk a 112-őt, és a rendőrök majd értesítik az illetékes vadásztársaságot, akik gondoskodnak az állat elszállításáról. A vadállomány az állam, illetve a vadásztársaság tulajdona, így aki a csomagtartóba csúsztatja az elütött vadat, lopást követ el.

Vadbalesetnél az az alapeset, hogy mindenki a saját káráért felel.

– Kedden hajnalban is volt egy vadelütésünk, az autóban 1,2 milliós kár keletkezett, míg a hétéves szarvas nagyjából 1 millió forintos értéket képviselt

– tudtuk meg Gagyi Istvántól. Vadütközés esetén az autóban esett kárt a biztosító csak akkor téríti meg, ha a gépjármű rendelkezett casco-biztosítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában