Forróság ellen

2018.08.05. 11:30

Klímával vagy anélkül? – Sok vasi csak hűti a levegőt

Holland kutatók a nők és a férfiak hőmérséklettűrésének különbségére voltak kíváncsiak. Kiderült, hogy a nők többsége a 24-25 fokos munkakörnyezetet kedveli, a férfiak 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletben érzik jól magukat. Az ok: más a nemek anyagcseréje és hőtermelése, a férfiak izmosabbak, kisebb a zsírmentes testtömegük. Mark Zuckerberg, a Facebook feltalálója számára a 15 Celsius-fok az ideális, vagyis miközben felpörgette és felizzította a széles nagy tömegek életét a közösségi oldallal, gyakorlatilag „lefagyasztja” a közvetlen környezetét, lehet, hogy kabátban ülnek a vele egy légtérben dolgozó programozók.

Merklin Tímea

Solymos Dávid azt mondja, csak hosszabb utakon használja a légkondicionáló berendezést, inkább letekeri az ablakot Fotó: Nagy Jácint

Már napok óta tart a hőség, lassan már az éjszakai levegő sem hoz teljes enyhülést. Aki teheti, ilyenkor légkondis helyiségben, vagy legalább egy lesötétített szobában tölti az idejét. Vannak azonban olyan munkahelyek, ahol a legnagyobb kánikula idején is szabadtéren kell dolgozni. Náluk ilyenkor külön szabályok vonatkoznak arra, hogy a munkaadónak mivel kell elviselhetőbbé tennie a forróságot.

Megkérdeztük a szombathelyi városházán, ki milyen hőmérsékletben szeret dolgozni, használ-e klímaberendezést.

Polgár Lívia titkárságvezető elmondta, hogy az irodájukban a klímát nem nagyon használják, vagy nem folyamatosan, legfeljebb csak hűtésre. Nem tart a berendezésben esetlegesen előforduló kórokozóktól, bízik a kollégáiban, hogy tisztíttatják. Egyszerűen nem kedveli.

– 22-24 Celsius-fok melegben szeretünk lenni. Ha ezt eléri a hőmérséklet, kikapcsoljuk a légkondit. Engem megbetegít, ha túl nagy a hőmérséklet-különbség a kinti és a benti között, egyszerűen megfázom.

Kremser Csaba, az önkormányzat kommunikációs munkatársa úgy véli, az optimális munkakörülményekhez hozzátartozik a megfelelő hőmérséklet, de ő nem a hűvöset szereti, mert tipikusan fázós ember, autóban is ritkán kapcsolja be a légkondit.

– Ha 28 Celsius-fok vagy annál több van kint, akkor kapcsolom be a klímát, és 22 fokra lehűtöm a levegőt, aztán kikapcsolom. Ha nincs túl meleg, inkább kinyitom az udvari ablakot, gyakran huzatot csinálok.

Megkérdeztük a polgármestert, dr. Puskás Tivadart is, mit tart ideálisnak.

– Hűvösben érzem jól magam, nekem a munkavégzéshez az kell. Azt mondják, hogy az enyém a hivatalban a leghidegebb iroda. Ha tárgyalópartnerek jönnek, megkérdezem, kívánják-e, hogy egy-két fokkal magasabb hőmérsékletre állítsam a klímaberendezést. Néha a ventilátort is bekapcsolom, és a zakómat is leveszem, ha a hölgyek megengedik.

A hőmérséklet utazáskor is kulcskérdés, akár rövid, akár hosszú távon. Nem mindegy ugyanis, hogy hány fokban izzadunk összezárva másokkal.

Megkérdeztünk egy taxi­sofőrt az utasok és a saját szokásairól. Solymos Dávid elmondta: ha áll az autó, meleg van, és a városban tett rövid utakon nem hűlne le a benti levegő, ezért be sem kapcsolja a klímát, inkább letekeri az ablakot.

– Ha kell, lábra irányítok egy kis hűvöst, az arcba nem, az kifejezetten zavar, kiszárad tőle a torkom, megfázom. Ha több tíz kilométeres fuvarom van, akkor 22-23 Celsius-fokra állítom a klímát. De akkor is van értelme az autó klímájának, ha mondjuk a családdal utazunk több száz kilométerre.

 

Solymos Dávid azt mondja, csak hosszabb utakon használja a légkondicionáló berendezést, inkább letekeri az ablakot Fotó: Nagy Jácint

 

Kipróbáltuk a hőségben a vonatozást is. Szombathely–Budapest távolságban az Intercity-n hőmérő ugyan nem volt, de a klíma kellemes hőmérsékletet biztosított. Trikóban, rövidnadrágban utaztunk, a mellettünk ülő utason azonban kardigán volt.

Mint azt megtudtuk, a vonatokon akkor kapcsol be a klímaberendezés, ha a külső hőmérséklet meghaladja a 26 Celsius-fokot. A légkondicio­náló és légjavító berendezéseket műszaki utasítás alapján működtetik. Ha az utasnak kérése van, a kalauzhoz fordulhat, ő tud állítani a klímaberendezésen, ki tudja nyitni a lezárt ablakot, így valamelyest lehet az egyéni igényekhez igazítani egy-egy fülke hőmérsékletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában