Szeretnek a virággal bánni

2018.08.02. 07:00

Már több évtizede van spontán piactér a Derkovits lakótelepen

Aki a megyeszékhelyen igazi őstermelői portékát keres, annak érdemes kilátogatnia a Derkovits lakótelepre, a Domus üzletközpont mellé. Itt szinte minden délelőtt nyüzsgő, piaci hangulatot találni.

Tersztyánszky Krisztina

Mike Ernő is árul az áruház mögött Fotó: Nagy Jácint

Mindenkinek praktikus ez a helyszín: nagy a forgalom, sokan járnak a központ üzleteibe vásárolni. A parkolás ingyenes, az árusoknak pedig csak helyfoglalási engedély kell az önkormányzattól.

Virágok

Polgár Máriánál tarka virágok hívják fel a figyelmet a portékára. Sokan visznek a kardvirágból, a cíniából. Mellettük színes koktélparadicsom, újhagyma, fejtett bab, uborka, cukkini.

– Több mint húsz éve járok ki – árulja el Marika. – Itt lakom a Váciban, hatkor kijövök, kipakolok, babot pucolok, csokrozom a virágot. Nagy a vevőköröm. A temetőhöz is van engedélyem, ha itt nem fogy el a virágom, oda is átmegyek. De tegnap is elvitték az utolsó szálig.

Innen Marika a szombathelyi kertbe megy, szeretett virágaihoz, majd Nemesbődre, ahol több mint 2200 négyzetméteren termeli a zöldségféléket. Amit árul, mind szabadföldi termés. Jól megvannak a szomszédokkal, például Imeldával: vigyáznak egymás árujára, amíg valamelyiküknek el kell ugrania valahova.

Gyümölcsök

Imelda vasasszonyfai. Innen meg a csepregi gyümölcsösből hordja Szombathelyre a szedret, a ringlót, a nyári almát, a lédús körtét. Nála már szőlő is van: csemege meg csabagyöngye. Nem tud mindennap kijönni, sokat kell öntözni az idén, nagy a szárazság. Főként idősek meg a kismamák járnak hozzá vásárolni, a fiataloknak kényelmesebb az áruház. Szombaton viszont igazán nagy a forgalom. – Ha egy gyerek vagy egy kisnyugdíjas jár erre, kezükbe nyomok egy-egy gyümölcsöt – meséli –, jó látni az örömüket!

Zöldségek

Férfiak is állnak a zöldséges ládák mögött: Novák László Gencsapátiból csöves kukoricát, uborkát, babot, paradicsomot árul. Ő is az aszályra panaszkodik: napnyugtától 11 óráig öntöz, reggelre mégis száraz a kukorica. Szerinte korábban még több árus volt itt. A vevők is szívesen jönnek, hiszen itt is ugyanazt az árut megkapják, mint a piacon.

Hangulat

Mike Ernő is árul az áruház mögött Fotó: Nagy Jácint

A 71 esztendős Mike Ernő Oladról háromkerekű biciklivel hordja a piros almát, a folyton termő málnát, diót. De van árus, akinél fügebujtást, másnál érett fügét is lehet kapni. És ami a legfontosabb: igazán baráti, szinte családias itt a hangulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában