A kéreg adja a sajt ízét-bűzét

2018.08.06. 12:00

Messze földről is érkeztek a készítők a sajtoskáli sajtfesztiválra

A Magyar Sajtlovagrend képviselői is megtisztelték a 24. Sajtoskáli Falunapot, amely egyben a 14. Sajtfesztivál és vásár volt.

Merklin Tímea

- A szakma ott kezdődik, hogy mit esznek az állatok. Az a jó, ha legelnek, ha maguk válogatják ki, ami kell. Ha tarka a rét, gazdag a választék, ízletes lesz a tej – mondta Bessenyei Ferenc, a Magyar Sajtlovagrend képviseletében. Kiemelte: a sajtfogyasztásban a görögök járnak élen (29 kg/év), őket a franciák követik (25 kg/év), a magyarok erősen leszakadtak a sajtevéssel (7,5 kg/év), volna még helye az étrendünkben a sajtoknak. Kiváló ízélményekhez juthatunk, nemcsak a fűszerezésükkel, hanem dióval, aszalt gyümölccsel fogyasztva.

 

A vásárban a sajt százféle variációját láttuk, a kézműves sajtok készítői Győrből, Izsákról, Göcsejből, Dákáról, Tétről, Egerből jöttek, de jelen volt a jáki Rácz major is a készítményeivel. Megtudtuk: a sajtokat viaszban érik, a kérget van, ahol „rúzsnak” hívják, ahogy a szakma mondja: ez adja a sajt ízét-bűzét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában