Szentgotthárdi Történelmi Napok

2018.08.04. 11:30

Köprülü Ahmed nagyvezír zászlója alatt felsorakozott a török had

Immár tizenhatodik alkalommal bolydult fel a városközpont, hogy a helyiek háromnapos harci rendezvénysorozattal emlékezzenek az 1664. augusztus 1-jei győztes csatára.

Tersztyánszky Krisztina

Tegnap startoltak el a történelmi napok Fotó: Szendi Péter

A lovaskocsis kikiáltó már délután közhírré tette az eljövendő jeles programokat, ha netán valaki a hétvégi lustálkodást részesítené előnyben a harci cselekményekkel szemben. A Várkertben is épült már a Fekete Sereg tábora, és lassan megérkeztek a másik fél, a Gölbasi Vitézei Egyesület hagyományőrzői is, akik majd a félelmetes Köprülü Ahmed nagyvezír zászlója alatt felsorakozó török támadókat testesítik meg szombaton. A Szentgotthárdi Történelmi Napok harmadik oszlopa, a helyi Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány pedig már kora este lovasíjász bemutatót tartott a gyülekező érdeklődőknek. A programok, a koncertek, a vásár nyüzsgő helyszíne, a Várkert talán most utoljára adott helyet ebben a formájában a múltidézésnek, hiszen alighogy elvonulnak innen a seregek, megkezdődik a rekonstrukció.

Tegnap startoltak el a történelmi napok Fotó: Szendi Péter

Aztán 19 órakor Huszár Gábor polgármester nyitotta meg a rendezvényfolyamot, ezúttal egy-egy emlékszalaggal ajándékozva meg az időjáték szereplőit. Hangsúlyozta: a 835 éves Szentgotthárd már több éve arra törekszik, hogy az egész nyarat átíveljék a széles spektrumot felölelő, változatos, egymásra épülő programok. A város életében kiemelt szerepet élvez a kultúra, a művészet és a sport. Külön felhívta a fi gyelmet a Csatafutás másfél évtizedes történetét feldolgozó kötetre, amely az idei történelmi napokra látott napvilágot. Ez a kezdeményezés is jó példája annak, hogy az ország legnyugatibb fekvésű városa a sporton és a művészeten keresztül is képes fontos, közérdeklődésre számot tartó kérdéseket az érdeklődés fókuszába állítani.

A megnyitó után elindult a hagyományos jelmezes felvonulás a városon át. Itt voltak egyedi öltözékükben a helyi civil szervezetek, a török muzsikáról az Arasinda együttes gondoskodott. A rendezvényt rendszerint küldöttséggel tiszteli meg Szentgotthárd német testvérvárosa. Ezúttal azonban helyettük a Walldürnnel partnerkapcsolatban álló francia Montereau városból érkeztek látogatók, hogy a magyar történelem e jeles évfordulójának szemtanúi legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában