Művészeti szabadnapok

2018.08.17. 11:30

Tájidegen negyedszer, a módszertanná fejlesztés jegyében

Negyedik alkalommal adott otthont Szentgotthárd az országban egyedülálló művészeti találkozónak. A helyspecifikus fesztivál utolsó napján w. Horváth Tibor médiadizájnerrel értékeltük az összművészeti fesztivált.

Horváth R. László

Tájidegen – kedves ismerősök között

Fotó: Horváth R. László

A performance-művész mindenekelőtt elmondta: a szentgotthárdi zenei-képzőművészeti-színházi fesztivál első két napja műhelymunka és izgalmas „betekintés” volt, hiszen a táborozók a részt vevő művészekkel dolgozhattak együtt, workshopokon cserélhettek tapasztalatot.

– A tábor második felében délelőttönként szintén a közös gondolkodásé volt a főszerep, este pedig élő zenei, kísérleti zenei koncerteken vehettek részt az érdeklődők – mondta a Szabadnapok szervezője. – Ezek a programok mindenki számára nyitottak voltak. Olyan fellépőket hallhattunk és láthattunk a színpadon, mint Wahorn András és Szurcsik József.

Tájidegen – kedves ismerősök között
Fotó: Horváth R. László

Három ausztriai zenekar is érkezett Szentgotthárdra. A legnépszerűbb volt a The Klezmer Brothers, amelyhez – a házigazda szerepében – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomát szerzett képzőművész is csatlakozott (nagybőgőn) édesapjával egyetemben, aki hegedűn játszott ezen az estén. A különleges színházi előadásnak igen nagy sikere volt: a Kompánia Színházi Társulat egy hét alatt a nulláról rakott össze egy előadást, kimondottan a szentgotthárdi volt buszállomásra – helyszínre – tervezve. Az eredmény magáért beszélt, látványos és megkapó volt.

Az utolsó nap, levezetésként, egy „művészkenutúrát” indítottak a Rábán, amelyhez bárki csatlakozhatott.

– Évről évre nagyobb nyilvánosság övezi a fesztivált, ezáltal egyre több művész hall a városról és a kezdeményezésről – mondta w. Horváth Tibor. – A Szentendrei Vajda Lajos Stúdió Expedíció című videóművészeti kiállításával is igyekeztünk egyrészt Szentendre és Szentgotthárd művészeti kapcsolatát erősíteni, másrészt a határmentiség lehetőségeit kihasználni. W. Horváth Tibor hangsúlyozta: fontos a párbeszéd a város, a résztvevők és a látogatók közt; különösen fontos a kapcsolat a helyi mecénásokkal, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a fesztivál, amelynek felépítése „kísérleti stádiumban” van. A szervezők évről évre próbálják jól használható „módszertanná fejleszteni” a Tájidegen Művészeti Szabadnapok létrehozását, méghozzá annak az elgondolásnak a jegyében, hogy minél többek számára igazi, eleven, maradandó élményt nyújtson.

Jövőre – mert a fesztiválozás természetesen folytatódik – is arra törekszenek, hogy létrejöjjön az a helyspecifi – kus alkotás, amely értéket teremt – és maradandó emlék lesz mindazoknak, akik valamilyen módon részt vesznek benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában