Borostyánkő és mák

2018.08.30. 11:30

Tizenkilenc vasi nyertes a hungarikum pályázaton

Az országban 224 nyertest hirdettek, abból tizenkilenc pályázó Vas megyei: a hungarikum pályázaton voltak sikeresek a községek, intézmények, amelyek így támogatással mutathatják meg értékeiket. Jórészt egy-egy millió forintot kaptak további, tervezett munkájukhoz a pályázók.

VN

Csehimindszenti értékátadás

Fotó: VN-archív/Pogács Mónika

Folytatásos

A 19 nyertes Vas megyei pályázat nagy része folytatás: korábban megkezdett értékőrző és -bemutató munkát folytatnak a nyertes intézmények, önkormányzatok az idei hungarikum pályázaton elnyert összegekből.

Vas megyébe több mint 20 millió forint jut az idei támogató döntéssel. A legmagasabb összegű támogatást a Vas Megyei Önkormányzat nyerte a megyében: 3 millió forintot kap az Agrárminisztériumtól a Vas Megyei Értéktár Vetélkedő megrendezésére.

1 millió forint

A többi vasi nyertes 1 millió forint körüli támogatással számolhat helyi értékei gyűjtéséhez, megmutatásához. Cse­hi­mindszent önkormányzata komplex értékbemutatásra pályázott, Daraboshegy sikeres pályázatának címe: Találkozzunk a haranglábnál Daraboshegyen!

Döröske mérlegeli értékeit, az Együtt Nádasdért Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület téltemető fesztiválon mutatja be a község szokásait. Győrváron „kurucz kiállítás” készül, Vépen a művelődési ház nyert: az Erdődyekre emlékeznek.

Csehimindszenti értékátadás
Fotó: VN-archív/Pogács Mónika

Katafa a Borostyánkőút mentén sorolja értékeit a támogatással, Gencsapátiban a Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Baráti Egyesület a közösségépítést hangsúlyozza.

Körmend önkormányzata filmre viszi és könyvbe foglalja a helyi értékeket, Kőszegen nemzeti értékeket vesznek sorra.

Nyert Nagytilaj község önkormányzata és Rábatöttös is, ahol a sikeres pályázat címe: Cicelle misztériuma és közösségformáló ereje. Szentgotthárdon Vargha Gáborról jelentetnek meg könyvet a hungarikum pályázaton nyert pénzből, Szentpéterfa a Hangszer, mint érték című pályázattal nyert.

Szőcén új fejezetet nyitnak a már felélesztett „mákszemnyi hagyományból”, Tanakajdon a Helyben lenni címet adták a pályázatnak.

Lukácsházán az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület nyert: készülhet a Felső-Répcementi Tájegységi Értéktár. Vasváron pedig a Domonkos Kolostor Alapítvány kap támogatást a munkájához, ennek Káptalan 800 a címe. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában