Két vasi helyen

2018.08.31. 07:00

Újraindul a diplomamentő program – A legtöbb alapszakon középfokú kell a végzettséghez

Az állam által támogatott, ingyenes tanfolyamok indulnak – tervezetten szeptember közepétől, végétől – a diplomamentő program II.-ben. Vas megyében is van szerződött képzőhely.

VN

Szintfelmérőt írt Nagy Tímea Gabriella, Lóránth Krisztinával értékelték

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A nyelvvizsga hiányában diplomát még nem szerző, államvizsgájukat magyarországi felsőoktatásban teljesítő, de hallgatói jogviszonyban már nem álló felnőtteket vonja be nyelvi képzésbe a diplomamentő II. program azért, hogy államilag elismert nyelvvizsgát szerezzenek, és átvehessék oklevelüket.

Országszerte több tízezer „beragadt” diplomáról szólnak már a hírek, az idén újrainduló program felkészítő képzésében 1333-an szerezhetik meg a teljesítés esetén az oklevelüket. Mintegy 400 millió forint ugyanis a rendelkezésre álló támogatási keret, és személyenként legfeljebb 300 ezer forint a képzési támogatás mértéke.

Két vasi helyen

Az újabb diplomamentő programban együttműködő képzőintézmények listája megyénkénti és nyelvenkénti bontásban is fellelhető az OFA Nonprofit Kft. honlapján. Vasban kettőt találtunk, az egyiknél, a szombathelyi székhelyű Zenit nyelviskolánál személyesen érdeklődtünk.

Míg egy fiatalember a fogadóhelyiségben a program részleteiről kérdezett hosszan, addig zárt ajtó mögött, az egyik teremben írta angolból a szintfelmérő tesztet a szombathelyi Nagy Tímea Gabriella, amikor náluk jártunk. A 26 éves lány másfél éve záróvizsgázott a Pannon Egyetemen gazdasági informatikus szakon, a megyeszékhelyen dolgozik szoftverfejlesztőként.

– A munkakörömben használom az angolt, ha felmerül egy probléma, sokszor az idegen nyelvű szakirodalomban nézek utána a megoldásnak

– hallottuk tőle. Anno az egyetemi képzése vége felé járt az előző diplomamentő programnál, a záróvizsga hiányában akkor még nem próbálkozhatott. Egy ideje várta már az újabb lehetőséget, és elég motivációnak érzi, hogy végre nekidurálja magát a nyelvtanulásnak, és a kezébe kapja az oklevelét. Azt mondta, hétfőn délután 2-kor biztosan gép előtt lesz. Hogy miért pont akkor?

Egy hete került fel a pályázati felhívás az OFA Nonprofit Kft. honlapjára, a jelentkezéseket is ott kell majd intézni – a felületet szeptember 3-án, hétfőn 14 órakor nyitják meg –, de minden esetben előzetes tudásmérés előzi meg a pályázatok benyújtását.

– Az első és legfontosabb lépés a szintfelmérő teszt megírása, mert ez határozza meg például a tanfolyam óraszámát, költségét. Enélkül senki sem tud pályázni

– hívta fel a figyelmet Lóránth Krisztina, a nyelviskola vezetője.

Csengenek a telefonok a hét elejétől, sőt már azóta élénk volt az érdeklődés, mióta megjelent az interneten, hogy az egyes megyékben melyek lesznek a szerződött képzőintézmények, mondta. A négy évvel korábbihoz képest vannak változások: akkor 150 nyelvtanulót iskoláztak be, és legalább 250-en regisztráltak csak náluk. Országosan 2013 és 2016 között mintegy 10 ezren vettek részt, közülük több mint 6 ezren eredményesen. Az idén kevesebb az állami forrás, ezzel arányosan talán az érdeklődés is. Most nincs meghatározott keretszám, hogy az egyes tanfolyamokon hányan vehetnek részt, hanem mindenki egyénileg pályázik, és ahány „nyertes” van, annyian kerülnek be a tanfolyamra. A gyorsaság sokat számít majd, hiszen a pályázatokat a beérkezés sorrendjében bírálják el.

A nyelviskolában a szintfelmérő eredménye alapján előzetesen mindenkinek javasolnak óraszámot. Nyelvvizsgával kell zárulnia a képzésnek: alapszakon egy középfokú kötelező a diplomaszerzéshez, de arra is van példa, hogy felsőfokú kell a diplomához. Az eddigi érdeklődők szinte mind a középfokút célozták meg. A Zenitben angolt és németet választhatnak, országosan még franciát, oroszt, olaszt és spanyolt is tanulhatnak. Ha nem sikerül a nyelvvizsga 2020 márciusáig, akkor kell visszafizetni a teljes támogatást.

Szintfelmérőt írt Nagy Tímea Gabriella, Lóránth Krisztinával értékelték
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Krisztina szerint kevesen vannak, akik nem érik el a bemeneti szintet – nekik nem tudnak lehetőséget adni –, a legtöbb embernek 300 órás csoportos kurzust javasolnak. Akik pedig egyénileg tanulnának, azok már általában nincsenek távol a sikeres nyelvvizsgától – 40–80 óra után érdemes próbálkozniuk. Egy héten belül kiderül, kik élhetnek a lehetőséggel.

Vas megye sok településéről jelentkeztek már, zömmel 35 év alattiak, akik egyébként a sikeres nyelvvizsga díját visszaigényelhetik, de Wiener Neustadtból is szívesen járna valaki – lévén soproni képzőcég nem lesz.

Legutóbb nagyon sikeres volt a program: több mint 90 százaléka azoknak, akik a képzést náluk teljesítettek, nyelvvizsgát szerzett. Van, akinek több lett a fizetése a nyelvpótlék miatt, más magasabb pedagógus kategóriába került, olyan is, aki külföldre ment dolgozni.

Ha valaki még úgy döntene, hogy belevág a tanulásba a diplomamentő programban, és pénteken vagy hétfőn dél­előtt előzetes egyeztetés után bemegy szintfelmérőt kitölteni, az hétfőn 14 óráig, igaz, szűk határidővel, de feltöltheti a szükséges dokumentumokat, és pályázhat. A tanfolyamok szeptember 15-től indíthatók, de reálisan szeptember végén, október elején kezdődnek országosan. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában