Segítség a döntésben

2018.09.11. 21:27

A diákok is kipróbálhatták a szakmákat az Arena Savariában

Különféle szakmákkal ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló diákok, akik közül sokan még nem tudják, hol tanulnak tovább.

Budai Dávid

Szabó Lili kozmetikustanuló a szépségiparról beszélt az érdeklődőknek

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Három napon át több mint hetven szakmával ismerkedhetnek a pályaválasztás előtt álló általános és középiskolások az Aréna Savariában. Kedden csaknem négyszáz iskolás bolyongott a standok között.

Nagyon nagy volt az érdeklődés az asztalosszakmát népszerűsítő stand előtt, ahol hefelés diákok segítségével apró fából készült ékszerdobozt készíthettek az érdeklődők, akik között meglepően sok volt a lány. Ők, a tapasztalatok szerint, bátrabban nyúlnak a munkadarabokhoz, és nagyobbat ütnek a szög fejére, azonban hogy közülük és egyáltalán azok közül, akik a standhoz lépnek, hányan lesznek majd a jövőben asztalosok, az persze kérdés. Mi­után hiányszakmáról van szó, remélhetőleg sokan.

– Senki nem születik asztalosnak, viszont ha elég kitartó, azzá válhat.

Akinek nem a legjobb a kézügyessége, annak legfeljebb többet kell dolgoznia a sikerért, feladnia azonban nem érdemes – tudtuk meg Bene Tibor oktatótól.

Ugyanígy nagy volt a tömeg a kárpitosoknál is, ahol az ügyes mestereknek, na meg a szorgos gyerekkezeknek köszönhetően nyolc perc alatt lett a fakockára ragasztott szivacsból egy szép kis puff, amelyet aztán a gyerekek természetesen meg is kaptak ajándékba. Az oktatók pedig azt is megmutatták, hogy mi a különbség a modern és a hagyományos kárpitozás között, ami viszont közös mindkettőben, hogy az iparágak munkaerőhiányban szenvednek.

Szabó Lili kozmetikustanuló a szépségiparról beszélt az érdeklődőknek

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Mikor arra jártunk, a fodrászoknál az egyik próbababa fején a parkettafonást lehetett megtanulni, a másikon pedig az elválasztás rejtelmeivel ismerkedhettünk meg. Itt kizárólag csak lányok hallgatták a Telekiből érkezett Szabó Lili kozmetikustanuló előadását, aki elárulta, annak, aki ma a szépségiparban akar elhelyezkedni, nem kell attól tartania, hogy nem lesz állása, egyrészt mert egyre többen figyelnek a külsejükre, így munka bőven akad, másrészt mert a film­iparban mindig szükség van ügyes fodrászokra és kozmetikusokra is.

Merőtei Tamás asztalostanuló a szakma szépségeit mutatta meg a diákoknak
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A nézelődő iskolások közül többen elmondták, nincs még konkrét elképzelésük, egyelőre nem tudják, hol szeretnének továbbtanulni. Ez a nap most arra jó, hogy egy csomó szakmával megismerkedhetnek – mondták. Itt jól megfér egymás mellett a gyakorló ápoló, a villanyszerelő, a cukrász vagy az elektroműszerész, ráadásul itt minden igazi, az ifjú asztalosok igazi fával dolgozhattak, a fodrászok igazi frizurákat készíthettek, az autószerelők igazi autón ismerhetik meg a szakma szépségeit, egyedül talán azoknak kellett beérniük próbababával, akik az újjáélesztést gyakorolták. BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában