Celliek, avagy a régi név kötelez

2018.09.09. 10:00

A vasi kegyhely a mariazelli mintájára jött létre: a két város együttműködésre készül

Mariazell (Ausztria) nevezetes Mária-kegyhely, amelyet különös kapcsolat fűz össze Celldömölkkel. A vasi kisváros mariazelli mintára vált ugyancsak számontartott katolikus kegyhellyé: a csodatévő mariazelli Mária-szobor másolatát anno a kultuszalapító bencés apát, Koptik Odó hozta Celldömölkre. Mariazell és Celldömölk között most hivatalos kapcsolat is létesül: a két polgármester Celldömölkön egyeztetett az együttműködés lehetőségeiről.

Ölbei Lívia

Mariazell Stájerország és Alsó-Ausztria határán fekszik. A város nevéhez fűződő legenda szerint – ahogyan a lexikonok írják – „1157-ben a környékre érkezett egy Magnus nevű bencés szerzetes St. Lambrechtből az apát megbízására, hogy helybeliek lelkipásztora legyen”. Magnus magával hozta fából faragott kedves Mária-szobrát is. Az utat egyszer csak hatalmas szikla zárta el, mire a szerzetes nyomban a Szűzanyához fordult segítségért: a szikla kettéhasadt, az út megnyílt a szerzetes előtt. Célba érve Magnus a szobor fölé fakápolnát épített, amely gyorsan központi tényezővé vált a vidék hitéletében. Körülbelül hat évszázad elteltével már a híres kegyhelyről, Mariazellből érkezett meg a bencés Koptik Odó Celldömölkre (akkor még nem így hívták a települést). A mariazelli Mária-szobor másolatát hozta magával, ezzel megalapította az itteni Mária-kultuszt, amelyre a város központjában álló római katolikus templom fölépült. És itt sem maradt el a feljegyzett, életmentő csoda sem.

Mariazell és Celldömölk között tehát mindenképpen eleven és eltéphetetlen a kapcsolat. Főleg, hogy Celldömölk életében ismét egyre fontosabb szerepet játszik a vallási turizmus, bár a szeptemberi Mária-búcsúknak mindig is, megszakítás nélkül nagy hagyományuk volt a településen. A két város közötti kapcsolat azonban nem merül ki a vallási hagyományok kínálta együttműködésben.

A kultuszalapító Koptik Odó a celli belvárosban – Illés Erika munkája Fotó: Gyuricza Imre

Ez derült ki azon a látogatáson, amelynek alkalmával Manfred Seebacher, Maria­zell polgármestere nemcsak Celldömölk régi (kolostor, kegy­templom) és újabb (Vulkán fürdő, Kemenes vulkánpark, városháza) nevezetességeivel ismerkedett meg, hanem celldömölki kollégájával, Fehér Lászlóval is tárgyalt. A találkozón részt vett Söptei Józsefné alpolgármester, Karádi Mihály képviselő, bizottsági elnök, Farkas Gábor jegyző és Németh Zoltán plébános.

A két város között szorosabbá fűzendő kapcsolat mellett a Vulkán gyógy- és élményfürdő fejlesztéséről is szó volt: a mariazelli vendégekkel találkozott Gerhard Wendl, a (szintén osztrák) JUFA-szállodalánc ügyvezető igazgatója is.

A celliek a tervek szerint októberben viszonozzák a mariazelliek látogatását.

Addig is: a közelgő hétvégén esedékes Celldömölkön a mindig a szeptemberi Mária-naphoz időzített búcsú, amelynek elengedhetetlen tartozéka régi szokás szerint a körhinta, a vattacukor, a céllövölde. A hasonló vallási eseményeknek évszázadok óta kettős arcuk van: a szeptemberi napsütésben is együtt jelenik meg a szent és profán, az áhítat és a vidámság, a templom csöndje és a „búcsúsok” harsánysága – vagyis az élet teljessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában