kétkeréken

2018.09.24. 11:30

Autómentes nap az Iseumnál és a Bartók Teremben

Könnyebb lett volna az „autómentes” programokra sokakat elcsábítani könnyed, szép szűrt fényekkel szolgáló szeptemberi napsütésben, de a rossz idő ellenére is voltak érdeklődők az Iseum előtt és a Bartók Teremben szombaton.

Merklin Tímea

Múltidéző bringatúra az Iseum előtt – megidézték a 20-as éveket a szereplők Fotók: szombathely.hu/Cseh Gábor

Az Európai Mobilitási Hét rendezvénye volt, lezárták az autós forgalom a Rákóczi utca Thököly és Zrínyi utca közötti szakaszát. Kint bicikliztek, minigolfoztak, bent táncosok és énekesek szórakoztatták a közönséget. A rendezvényt Koczka Tibor alpolgármester nyitotta meg.

- Hálátlan dolog esős időben autómentességről beszélni, magam is kerékpárral terveztem jönni, de a megjelenéshez szükséges öltöny miatt végül is a gépkocsit választottam – mondta az alpolgármester a Bartók Teremben, nagy tapsot kérve azoknak, akik a 20-as évek jelmezeit viselve érkeztek biciklijeikkel a rendezvényre, hogy az Iseumtól induljanak közösen egy belvárosi karikázásra. Az autómentes hetet összefoglalóan megjegyezte, hogy a hét kilenc napos lett, a Micimackófutóversennyel indult, és sok-sok program után, péntek este még ő is futott a félszáz emberrel a város utcáin a nyárias melegben, lámpával.

Múltidéző bringatúra az Iseum előtt – megidézték a 20-as éveket a szereplők Fotók: szombathely.hu/Cseh Gábor

Koczka Tibor Kovács Mártával, a SzomTáv Kft ügyvezető igazgatójával együtt adta át a díjakat a „Zöldülj velünk kerékpárral”” fotópályázat eredményhirdetésén. A színpadon megjelent egy Zöld Manó jelmezbe öltözött figura is, aki minden ajándékcsomag mellé adott egy jókora ölelést is. Díjazottak voltak: Tóth Gergő, Neubauer Klaudia, a Margaréta óvoda Szívecske, Napocska és Pillangó csoportja (mind a négy csomagot Török Tünde vette át, így négyszer ölelte meg őt nagy meglepetésére a Zöld Manó), Varga Lili, Rétfalvi Roland, aki helyett a kishúga, Dorina lépdelt fel a színpadra. A fődíjat, egy rózsaszínű rollert, Kalmár Csenge nyerte, a második díjat Fülöp Zoltán, a harmadikat Zsankó Petra.

A fődíjat, egy rózsaszínű rollert, Kalmár Csenge nyerte

A kulturális műsorból – amelyet Gergó Judit vezetett – Kondor Tamás és Gyurcáz Zoltán fellépését láttuk, a Westside TSE táncosait, meghallgattuk Romeo Dell’Amico olasz és magyar nyelvű világslágereit. A délután sztárja számunkra a veszprémi kerekesszékes táncosok csoportja volt, akik country zenére forgatták a kerekeiket. Különleges a műfajválasztás, hiszen a country-ra a karmunka nem jellemző, ép embereknél a láb kerül előtérbe, a kerekesszékesek pedig épp a kerekeket táncoltatják fordulatokkal, sasszékkal, vagyis lefordították a táncot a maguk nyelvére. Olyan egyedi koreográfiákat alkottak, hogy kiemelkedő minősítéseket szereztek fellépéseiken. Egy ép ember is van köztük, akik sorsközösséget vállalva ült kerekesszékbe, és velük táncol 2012 óta. Öröm volt látni táncukat a modern idők slágereire – mint például Alvaro Soler: Sofia vagy James Blunt: I’m find love again című számaira -, azzal a nagy-nagy tanulsággal, hogy ez nemcsak közhely, a mozgás valóban felszabadít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában