kijáró

2018.09.23. 07:00

Kevesebb az álláskereső Burgenlandban

Tovább csökkent a munkanélküliség, csaknem nyolcszázzal kevesebb álláskereső volt augusztusban, mint tavaly ugyanekkor.

Vas Népe

Legjobban a tartósan munkanélküliek száma csökkent

Fotó: shutterstock

Folytatódott a pozitív trend a munkaerőpiacon Burgenlandban. Tavaly augusztushoz képest kilenc százalékkal kevesebb álláskeresőt tartanak nyilván, miközben a foglalkoztatottak száma továbbra is rekordmagas a tartományban – számolt be a legfrissebb munkaerőpiaci adatokról az ORF internetes portálja.

Az alacsony munkanélküliség és a tartósan magas munkaerő-kereslet a cégek részéről az országszerte érzékelhető gazdasági fellendülésnek köszönhető. Augusztus végén 7 ezer 781 regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván Burgenlandban, ami 769 fővel kevesebb, mint a 2017. augusztusi adat. A 15–24 éves korosztály körében 14,4 százalékos csökkenést mért az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS. A szolgálat elemzése szerint ebben a gazdasági helyzet és az állami támogatások mellett az is szerepet játszik, hogy a korosztályba most kevesebben kerülnek be, mint ahányan „kinövik” azt. A tartósan, legalább 12 hónapja regisztrált munkanélküliek körében 14,7 százalékos a csökkenés. Ezzel párhuzamosan emelkedett a munkahelyek száma Burgenlandban: jelenleg 108 ezer alkalmazott dolgozik ott, ez rekordmagas érték a foglalkoztatás területén. Az idősek körében az előző évhez képest 6 százalékkal kevesebben keresnek állást. Részben azért is, mert ebben a korcsoportban többen küzdenek egészségügyi problémákkal. Az álláskeresők mellett 1501-en vesznek részt szakképzésben, ez a szám tavaly óta változatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában