megelevenedett a múlt

2018.09.15. 20:36

Kőszeg kincsei: Hóhér torony, egy kis kávé és a szédítő magasság

A Kulturális Örökség Napjai keretében a hét végén megelevenedett a múlt Kőszegen, kis időre újra megnyíltak a város máskor rejtett kincsei.

Tersztyánszky Krisztina

Pistabácsi

A dús kínálatból a XIX. századi Kelcz-Adelffy Árvaházat, a belváros egyik kiemelkedő szépségű és igazán ritkán látogatható épületét látogattuk meg először. Különlegessége, hogy ez az épület magába foglalja a városfal egy részét és egy jelentős várostornyot is, amelyet egykori lakójáról a kőszegiek Hóhér toronynak is neveznek... Szombat délelőtt teltházas vezetésen sétálhattunk át a pallókon, ott ahol a nagy török ostrom első betörései is érték a várost, és egyben ott, ahol maga a Gyöngyös patak vize is beleáradt az egykori városárokba.

 

A másik izgalmas helyszín napjaink kedvelt italához, a kávéhoz kötődik. Bár egyes legendák szerint már Jurisics idejében is fogyasztottak kávét Kőszegen, amit biztosan tudunk, az az, hogy éppen 300 éve, hogy Török Károly (Károly, a török, aki akkor már Károlly János néven szerepelt), 1718-ban engedelmet kapott az „árokháton az hetes mészárszék mellett egy kis kávésboltnak való helyre”. Ennek a kávézónak a helyén ugyan ma a kőszegi postapalota áll, viszont a következő kávéház, a mai Városház utcában álló, egykori Gambert Kávéház sarkában erre a hétvégére Kern István velemi gyűjteményére alapozva izgalmas kiállítás állt össze – dícsérve az azóta is virágzó kőszegi kávéházi kultúrát.

Messze földről is érkeztek látogatók a Jézus szíve templom 57 méteres tornyába, és a Hősök tornyába is, és azok sem csalódtak, akik egy kiváló művészettörténeti előadásra, kora őszi kirándulásként felsétáltak a ritkán látogatható kőszegi Kálváriára.

Vasárnap újra látogatható lesz a kávéházi emlékkiállítás, tíz órakor pedig Söptei Imre vezetésével séta indul a kőszegi főúri paloták megtekintésére a Sgraffitós ház elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában