közgyűlés

2018.09.13. 20:53

Modernizálják a Szent Márton-kártyát – Parkolókról és hidakról

Modernizálják a Szent Mártonkártyát, a városba kerül a Schrammel-gyűjtemény. Megtartották a képviselők az őszi ciklus első közgyűlését.

Budai Dávid

Határozatképes volt a nyári szünet utáni első közgyűlés csütörtökön. A képviselők döntöttek egyebek mellett a Szent Márton-kártya fejlesztéséről, a tervek szerint kiváltható lesz a mostani plasztikkártya egy mobiltelefonos QR-kóddal. Eldőlt az is, hogy Szombathelyre kerül a 215 millió forintot érő Schrammel-gyűjtemény, amit Schrammel Imre keramikus még öt évvel ezelőtt ajánlott fel a városnak.

 

A Savaria Múzeum és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ókori emlékek bemutatásáért indul majd egy 250 ezer eurós pályázaton, amihez 12 400 eurós önrészt kell hozzátenni. A Nemzeti Ovi-Sport Program pályázatába viszont ennél némileg nagyobb arányú önrésszel lehet csak beszállni, amit dr. Nemény András baloldali képviselő kifogásolt: szerinte inkább a játszóterekre kellene költeni, ugyanígy gondolta Kelemen Krisztián (baloldal) is. Ennek ellenére a negyedik napirendi pont javaslatát, miszerint még négy óvodában (Margaréta, Napsugár, Szivárvány és Vadvirág) lehet focipálya, egyhangúlag megszavazták. Egy hosszabb vita és hozzászólások után végül egyhangúlag elfogadták azt a javaslatot is, amely a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. sportiskolai szakágának sportági bővítéséről szólt; és azzal az előterjesztéssel is egyetértettek a képviselők, hogy a Farkas Károly utcai tornacsarnok üzemeltetését a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. vegye át.

Lemondtak az elővásárlási jogokról

Három nagy értékű ingatlan elővásárlási jogáról lemondott az önkormányzat a képviselő-testület teljes egyetértése mellett; dr. Nemény András és Molnár Miklós szerint napra­késznek kellene lennie a városnak a hasonló jogokkal kapcsolatban.

Dr. Puskás Tivadar polgármester dr. Nemény András kérdésére elmondta: azon lesznek, hogy a megszűnt Savaria Fórumot ugyanezen a néven a jövőben újraindíthassák, konkrétum azonban ezzel kapcsolatban nem hangzott el.

Molnár Miklós alpolgármestertől megtudtuk azt is, hogy az egykori Szentlélek patika eltűnt védett bútorzata – amivel korábban lapunk is többször foglalkozott – jelenleg egy kamionjavító műhelyben van, és finoman szólva sem ideális körülmények között.

Kiderült továbbá, hogy az Arany-patak hídját azért kellett lezárni, mert a szakvélemény szerint a híd alapja megsüllyedt – nem a fa­pallókkal van gond –, és alkalmatlan arra, hogy gépkocsik közlekedjenek rajta. Illés Károly alpolgármester közölte, kizárólag azért nem zárták le azonnal, mert szükségét érezték a lakosság tájékoztatásának.

Kiderült az is, miért állt három hónapig a munka a Rohonci úti híd felújításánál. A kivitelező a munkálatok során olyan nem várt akadályokba ütközött, ami pluszmunkát igényelt, ehhez azonban új közbeszerzési pályázatot kellett kiírni, az pedig sajnos elhúzódott, ezért nem készültek el iskolakezdésre. Megtudhattuk ezenkívül, hogy a vasút­állomás környéki utcákban kialakított új fizetőparkoló-­övezetek létesítését az ott lakók kezdeményezték 2016-ban, a helyszínen tapasztalható parkolási anomáliák megszüntetéséért.

A 9 óra után pár perccel kezdődött közgyűlés nyilvános része 16.30 előtt pár perccel ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában