Kápolna és metszőolló

2018.09.12. 11:29

Nagytilaj: A magyar táj szerves része a szőlőhegy, nem tűnhet el

A nagytilaji hegyen idén püspöki szentmisével kezdődött a búcsú ünnepe. Hetedik alkalommal rendezték meg az elszármazottak és a Tilajhoz más módon kötődők találkozóját.

VN

Horváthné Kántor Klára megköszönte V. Németh Zsolt támogatását

Fotó: Tausz István

 

Horváthné Kántor Klára megköszönte V. Németh Zsolt támogatását
Fotó: Tausz István

A helyi gazdák összefogásával 110 évvel ezelőtt épült kápolnát most a zártkerti revitalizációs programnak köszönhetően újították fel – mondta el az avatón Horváthné Kántor Klára, Nagytilaj polgármestere. A megújult Kisboldogasszony-kápolnát dr. Székely János megyés püspök áldotta meg. Bellovics László Nagy Gáspár Hegyi búcsú kisasszony napjára című versét követően V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte a nagyszámú megjelentet. Megfogalmazása szerint huszonnegyedik óra program megvalósítása folyik a falusi szőlőhegyeken, ehhez segítséget nyújt a kormányzat.

– Az életmódváltást követően feladatunk megtalálni azt a módot, hogyan lehetne megőrizni az itteni értékeket

– mondta. Sorolta: a magyar táj szerves részei a szőlőhegyek, nem szabadna, hogy eltűnjenek. Élő génbankok: egykor több száz almafajta létezett, szemben a mai bolti kínálattal. Az eredeti élőhelyükön érzik jól magukat, itt képviselnek értéket. Kiemelte még: a szőlőhegyek jó közösségteremtő helyek, ennek egész szervességét vették figyelembe a zártkerti revitalizációs program kidolgozásakor. – Ezért is szerepelnek olyan elemek, mint a hegyi kőkeresztek, kápolnák felújítása, mert hozzátartoznak a szőlőhegyhez, akár a metszőolló vagy az út és a kút. AUS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában