Nem babra megy a játék

2018.09.29. 07:00

Októbertől kvízjátékot indítanak a múzeumbarátok

Húszéves a Vasi Múzeumbarát Egylet, amely arra szerveződött, hogy a köz- és magángyűjteményeket népszerűsítse, támogassa. Októbertől játékot szerveznek, hogy múzeumjárásra csábítsák a fiatalokat és az idősebbeket.

Merklin Tímea

Múzeumbogarak generációi váltják egymást Fotó: VME

Az ismeretterjesztés szerteágazó tevékenysége két évtized alatt sok szálon szövődött, Tóth Kálmánt, az egylet titkárát kértük, hogy mutasson meg belőle néhányat, amit különösen fontosnak tart. – A rehabilitációs foglalkoztatás épp tíz éve van nálunk: jelenleg a pénztárostól a takarítón át a tárlatvezetőig és a múzeumpedagógusig 19 ember segíti a múzeumok működését – mondta. – A tagságunk csaknem háromszáz fős, ennek harmada a természetjárókhoz tartozik. A csoportot korábban Rábai Péter vezette, most Urbán László áll az élükön. Fontos az egylet életében a 2003 óta működő Vasi Múzeumbogár Klub, ahol generációnként cserélődnek a gyerekek, régésztáborokba járnak, az Örökségőr programban a szergényi kismúzeumot gondozzák, a középiskolások igazolást kapnak a közösségi szolgálat teljesítéséről.

Tóth Kálmán titkár a kiadványokat mutatja Fotó: Merklin Tímea

Az egylet jelentős helytörténeti kiadványokat jelentetett meg, köztük Czirók Zoltán Tegnap istenítélet volt Szombat­helyen… című könyvét, amely az 1944–45-ös szombathelyi bombázásokról szól, Németh Balázs Ezek nem tudják, mi a háború című, az első világháború Vas vármegyei katonáiról szóló kötetét vagy Kalocsai Péter Városi tömegközlekedés a Nyugat-Dunántúlon 1867–1914 című könyvét. Lesz folytatás: a Szombathely mindenkép(p)en című kötetben az amatőr és műkedvelő fényképészet történetét foglalják össze a levéltárral közösen. Boros Ferenc és Horváth Zoltán dokumentumfilmet készít az ostffyasszonyfai hadi­fogolytáborról – egy oktatási célú örökségpedagógiai program ré­szeként minden Vas megyei általános és középiskolának el fogják küldeni. Az egylet tavaly múzeumpedagógiai elismerő oklevelet kapott a Hősök éve – Szombathely, 1956–2016 városi staféta és helytörténeti vetélkedőért.

Most új vetélkedőt találtak ki a jubileumra: a 4+1 fordulós játék célja a múzeumlátogatási kedv fokozása. A vetélkedő résztvevői az egylet honlapján 2018 októberétől kezdve kéthavonta közzétett, húsz-húsz kérdésből álló feladvány megoldására vállalkoznak. Nem babra megy a játék: a győztesek autóbuszos kirándulást, kiadványokat, az ifjabbak táborozást és tárgyjutalmat nyerhetnek.

Múzeumbogarak generációi váltják egymást Fotó: VME

Tóth Kálmán, az egylet titkára azt is elmondta, hogy tavaly óta új vezetőség irányítja a tevékenységüket: Bajzik Zsolt elnök, Bodó Judit, dr. Kalocsai Péter és Szalainé Bodor Edit alkotják az elnökséget. Már együtt találták ki az idei programot, amelyben a korábbi évekhez hasonlóan sok izgalmas rendezvény szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában