Rendészeti Szakgimnázium

2018.09.04. 07:00

Rendőri esküt tettek – Erősítik a rendvédelembe eddig bevont állományt

Fogadalmat tett a második évfolyam a próbaidős hivatásos állományba vétellel együtt a Rendészeti Szakgimnázium tanévnyitóján.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Ez a 29. évnyitó, 165 elsőéves tanuló kezd – mondta beszédében Hollósi Gábor rendőr ezredes, a szakgimnázium igazgatója. Hangsúlyozta: a képzés során nagy figyelmet fordítanak a rendőrség vezetése által meghatározott területekre: az őr, járőr elméleti és gyakorlati feladatok elsajátítására, a differenciálás és fokozatosság elvének alkalmazására a kényszerítő eszközök használatakor. Kiemelten kezelik a szervezeti kultúra minél gyorsabb megismerését, és a rendőri hivatáshoz méltó viselkedés elsajátítását. Az igazgató felhívta a figyelmet a rendőrökre leselkedő korrupciós kihívásokra. Becsületesnek kell lenni, hiszen bűnöző körök célpontjaivá válhatnak. Szűrni kell az új ismeretségeket, a túlzott közeledést a helyén kell kezelni. Arra kérte a fiatalokat, hogy éljenek és ne visszaéljenek az ösztöndíj adta lehetőségekkel.

Fogadalomtétel, köszöntés

Dr. Tiborcz János dandártábornok, rendőrfőkapitány a fogadalomtétel után köszöntötte a fiatalokat, akik most arra tettek esküt, hogy a tanulmányaik mellett fognak a hivatásos állományban szolgálni. Amint mondta, ez a kettős szerep, kettős jogállást és kettős követelményt is jelent. Az elöljárók részéről olyan döntés született, hogy az eddig megszerzett tudásuk, és a rendőri munkához szükséges jártasságaik alapján ezek a fiatalok már képesek a szolgálatot ezen a képzettségi szinten ellátni, megerősítve ezzel a határrendészeti és a közrendvédelmi feladatok ellátásába eddig bevont állományt. A tábornok kiemelte: szolgálatukat humánus hozzáállással, a rászorultak iránti elkötelezettséggel, segítőkészséggel és empátiával kell teljesíteni. Annak is tudatában kell lenniük, hogy tevékenységük a hazai és nemzetközi érdeklődés középpontjában fog állni, munkájuk sokféle megítélés alá fog esni. A negatív megítélés elkerülésének egyik módja, ha a szabályok szerint járnak el, körültekintően és jogszerűen alkalmazzák a kényszerítő eszközöket, megfelelő toleranciát gyakorolnak az intézkedéseik során esetleg vonakodva engedelmeskedőkkel vagy akár ellenszegülőkkel szemben.

 

Igazi rendőrök

Igazi rendőrökké akkor válnak majd, ha önmaguk felett is kontrollt tudnak gyakorolni, és meg tudják találni az adott helyzet megoldásához legjobban illő eszközöket – fogalmazott aztán dr. Tiborcz János dandártábornok, rendőrfőkapitány.

– Pozitív megítélésre akkor számíthatnak, ha intézkedéseik jogszerűek lesznek, megjelenésük határozottságot mutat, és kulturáltan lépnek fel. Eleinte önálló intézkedéseket még nem tesznek, még egy évet tanulnak addig.

A tábornok azután még megköszönte az igazgatónak és munkatársainak azt a munkát, amit a korábbi tanulmányi programok megváltoztatása, az új tervek elkészítése, a tanulók egyéni és csoportos tanulmánya érdekében szerveztek. Arra kérte az intézményt, hogy továbbra is álljanak készen soron kívüli feladatok végrehajtására, mert a közbiztonság területén esetleg bekövetkező változások továbbra is igényelhetik a gyors, operatív beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában