Körkép

2018.09.08. 13:00

Több ittas sofőr és kicsit figyelmesebb gyalogosok

Kevesebben sérültek meg közlekedési balesetekben a vasi utakon: éves és negyedéves összehasonlításban is látszik javulás, de ezzel együtt csak kis elmozdulás látható a Központi Statisztikai Hivatal baleseti mutatóiban. A Vas megyeiek mellett a régió másik két megyéjének számait is megnéztük.

VN

Fotó: Shutterstock

ESETEK

Összesen 240 közúti közlekedési baleset történt Vas megye útjain idén júliusig, tavaly ugyanekkor 236 közlekedési balesetet számolt a KSH. A baleseti statisztika már az év első negyedében is romlást mutatott, hiszen tavaly három hónap alatt 92, idén áprilisig pedig 105 baleset volt. A régióban Győr-Moson-Sopron megyében is hasonló a helyzet, Zalában javult a mutató: 230-ról 209-re csökkent a közúti balesetek száma. Az egész régió mutatója javult: tavaly hat hónap alatt 798, idén ugyanezen időszakban 783 baleset történt.

ITTASAN

Külön jegyzi a KSH az ittas állapotban előidézett közúti közlekedési baleseteket. Abból több volt idén, mint tavaly Vasban: idén január 1-je és július 1-je között 19, tavaly ugyanekkor 17 balesetet okoztak ittas sofőrök. Győr-Moson-Sopron megye mutatója ebben is stagnál, Zalában viszont jelentős az emelkedés: tavaly júliusig 18, idén ugyanekkor 25 ittasan okozott baleset történt. Ezzel a régióban 63-ról 72-re emelkedett, úgy, hogy az első negyedévben stagnálás látszott – április, május és június hónapokban volt több ittasan okozott baleset.

HIBÁS

Nőtt a járművezetők hibájából bekövetkezett balesetek száma Vasban, és kevéssel csökkent az olyanoké, amelyeket gyalogosok okoztak – ez is látszik a statisztikai félévösszegzésből. Járművezetők idén július 1-jéig 224, tavaly 219 balesetet okoztak, gyalogosok idén 10, tavaly ugyanebben az időszakban 12 baleset okozói voltak.

SÉRÜLÉS

Nem jelentős a csökkenés, de kevesebben sérültek meg a vasi utakon, mint tavaly: 306-an, 2017-ben ugyanekkor 311-en. Javulás látszik negyedéves szinten, ugyanis tavaly az év első három hónapjában 118, idén ugyanekkor 136 sérült volt – ez azt jelenti, hogy áprilisban, májusban és júniusban a tavalyinál jobban alakult a vasi statisztika. Régiós szinten jelentős a javulás: 993-an sérültek meg, tavaly ugyanebben az időszakban 1102-en. Ehhez nem a vasi számok segítették a régiót, hanem az, hogy Zalában és Győr-Moson-Sopron megyében is több mint 50-nel volt kevesebb a közlekedési balesetek sérültjeinek száma.

Nőtt a járművezetők hibájából bekövetkezett balesetek száma Vasban, és kevéssel csökkent az olyanoké, amelyeket gyalogosok okoztak Grafika: Tóth Szabolcs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában