Civil tudósítónktól

2018.10.08. 12:00

A győztes csata emlékére futottak a gyerekek Győrváron

Mint mindig, az idén is históriafutással emlékeztek a labancok elleni győztes csatára a győrvári iskolában.

Polgár Antalné

Futottak az ovisok is Fotó: Polgár Antalné

Győztes kuruc csata és az ütközetet vezető brigadéros emlékére az iskola Béri Balogh Ádám nevét viseli. Október elején minden évben megemlékeznek névadójukról, felidézik a csata részleteit. A nyolcadikos diákok a csatát imitálva társaiknak bemutatják a labancok felett aratott győzelmet. Az iskola tanulói jól tudják, hogy a falu határában egykor egy mocsaras rész húzódott, ahova a kis létszámú kuruc sereg furfanggal bekergette az ellenfelet és így sikerült győzniük. Ebből az alkalomból rajzversenyt is hirdettek, amire több mint negyven alkotás érkezett, a legjobbak oklevelet kaptak. A névadó plakettje előtt rendezett megemlékezés és koszorúzás után következett a nap mozgalmas része.

Futottak az ovisok is Fotó: Polgár Antalné

A históriafutás nagy esemény az iskola életében, amire hivatalosak a környék óvodásai és a szülők is, sőt az iskola öregdiákjai is szép számmal visszalátogattak. A korcsoportok különböző hosszúságú távot teljesítettek a falu főutcáján, rendőri biztosítás mellett. A falu lakosai is érdeklődéssel szemlélték a diákok futását, az utcaajtókban állva biztatták a gyerekeket. A felsősök 1706 métert futottak, egészen a kuruc emlékműig.

A lelkes szülők közül néhányan gyermekükkel együtt futottak, a többiek pedig a célban várták, és biztatták a diákokat. Az iskolában az óvodásokat és a legkisebbeket kézműves- foglalkozás és lovaglási lehetőség várta. Ez az első hivatalos alkalom, amikor a leendő elsős tanító néni ismerkedik a nagycsoportosokkal. Az iskolásoknak az udvarban felállított akadálypályán is bizonyítani kellett ügyességüket, amit nagy lelkesedéssel meg is tettek. Természetesen nem maradhatott el a kézi- és focimérkőzés sem. A gyors leckeírás után, akinek kedve volt, még az akadálypályán és az udvaron szervezett ügyességi feladatokban is részt vehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában