koszorúk

2018.10.30. 07:00

A kisebb mohakoszorúkat, a sírtálakat sokan keresik

A tapasztalat azt mutatja, a legtöbben időben elkezdik a vásárlást, a hagyományos sírdíszektől a koszorúkon át mindent találni a szombathelyi árusok standjain.

Lakosi Gabriella

A kisebb mohakoszorúkat, a sírtálakat sokan keresik

Fotó: Nagy Jácint

Koszorúk, díszek

Már csak néhány nap és itt a a mindenszentek és a halottak napja, ilyenkor mindenki elhunyt szeretteire emlékezik, temetőkbe látogat. – Többen már hetekkel ezelőtt megvásárolták a sírokra a díszeket, gyertyákat, mécseseket – tudtuk meg a megyeszékhelyen dolgozó árusoktól. Abban mind egyetértettek, hogy nem jellemző, hogy bárki is az utolsó pillanatra hagyná a vásárlást. Abban viszont, hogy mi az igazán kelendő, megoszlottak a vélemények. Horváth László árus azt mondta: náluk mint minden évben, úgy idén is a hagyományos koszorúkat részesítik előnyben a legtöbben. Bertalanffy József már évek óta Horváth Lászlónál vásárol, ő mindig a konzervatívabb díszítésű, közepes méretű koszorúkat keresi. A piac neki útba esik, vidéken él, ott nehezebb szép díszeket találni.

A kisebb mohakoszorúkat, a sírtálakat sokan keresik
Fotó: Nagy Jácint

Így választanak a vasiak

Szájer József standjánál viszont most sokkal keresettebbek a mohával díszített koszorúk. A mohakoszorút azért tartja nagyon népszerűnek, mert a fenyővel ellentétben nem hullat, tartósabb. Az angyalkás díszeket is sokan keresik nála. A legtöbben nagyobb koszorúkat vásárolnak, gyakori, hogy összeáll a család, és nem sok kicsit, hanem egy nagy sírdíszt visznek a temetőbe közösen. Csonka Csabáné azt mondta, náluk egészen extrém színösszeállításokat is gyakran keresnek. Ilyen például a pink vagy a piros koszorú. A vevők gyakran kikérik a véleményüket és közösen döntik el, mi mutatna jól a síron. A döntésnél mindig figyelembe veszik az elhunyt nemét és korát is. Valamit azt is nézni kell, hogy milyen színű a sír – tette hozzá. Horváth Ferencné határozott elképzelések nélkül érkezett vásárolni. Azt mondta, ő a meglátni és megszeretni elvet vallja, szívesen néz körül mielőtt döntést hozna. Úgy látja, az utolsó napokban is lehet szép sírdíszeket találni, nem fogy ki a készlet, de ő az átlaghoz hasonlóan nem szokta az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást. Nagy Máriánál sokan előre rendelnek, hozzá a legtöbben határozott elképzelésekkel érkeznek. Azt mondta, nála a bordó, a zöld és a fehér a legkeresettebb szalagszín az idén, méretben a közepes a keresett. A koszorúk árai egyébként – akár csak a trendek – nagyon változóak. Van ahol egy kisebb alapkoszorút már 800 forintért hazavihetünk. Máshol akár 2-3 ezer forintba is kerülhet a legolcsóbb darab. A határ viszont mindenhol a csillagos ég. Egy nagy és erősen díszített sírtálért 10 ezer forint feletti összeget is elkérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában