A fogyasztó védelme

2018.10.09. 07:00

A szolgáltató cégek komolyan veszik a panaszokat

Egyre kevesebb a panasz a közműszolgáltatókra. Tájékoztató füzetek segítik a fogyasztókat.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

A kereskedőváltással és az új közműcsatlakozás kialakításával kapcsolatos tudnivalókról tartott közös sajtótájékoztatót a Vas Megyei Kormányhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hétfőn a megyeháza címertermében. A közszolgáltatások ellenőrzése a fogyasztóvédelmi szakterület egyik kiemelt feladata, mivel ez gyakorlatilag

mindenkit érint.

Fotó: Szendi Péter

Évről évre csökkennek a fogyasztóvédelemhez eljutott panaszok, amelyek elsősorban az elszámolással, számlázással, díjfizetéssel, a méréssel kapcsolatosak. A csökkenés oka, hogy a szolgáltatók komolyan veszik a fogyasztói panaszokat, és vizsgálatot indítanak. Elhangzott: a Vas Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályára a közműcsatlakozással és a kereskedőváltással kapcsolatos panaszok ritkán érkeznek, tavaly és idén is mindössze egy-egy ilyen ügyvolt. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elsődleges feladata, hogy felügyeli és szabályozza az energetikai és közműszektort, mindezt úgy, hogy a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt. Ezért a hivatal összesen hat tájékoztató füzetet készített, amelyekben a fogyasztók jogairól, a szabálytalan vételezés eseteiről, a felhasználóváltáskor kapcsolatos teendőkről, a különleges bánásmódban részesülő fogyasztókról, illetve a már említett kereskedőváltással és közműcsatlakozással kapcsolatban felmerülő kérdésekről esik szó. A lakosok eldönthetik, hogy a villamosenergiát és a gázt egyetemes szolgáltatótól vagy kereskedőtől veszik-e meg, jó tudni azonban, hogy utóbbi esetében hűségidőt is kiköthetnek, új közműcsatlakozás esetén pedig a 30 napos bejelentési határidőre kell nagyon ügyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában