szülők vagy gyámhatóság

2018.10.24. 11:30

Akik a kórházban maradt újszülöttek sorsát eldöntik

Ha a vér szerinti szülő örökbe adja egészséges újszülöttjét, a baba lehetőség szerint pár napnál tovább nem tartózkodik a kórházban, csak amíg a gyámhatóság dönt az elhelyezéséről.

BTK

Egy szép példa: több mint öt éve adtunk először hírt az akkor hároméves Orsós Dominikról, akit betegen fogadtak örökbe a szülei. Szerető családba került Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Egy másfél és egy egyéves kisfiúról szóltak nemrég a hírek: a szívbeteg gyerekeket szüleik a győri Petz Aladár Kórház gondjaira bízták, világrajövetelük után nem sokkal lemondtak róluk, sejteni lehet, hogy veleszületett betegségük miatt. – Jó a fejlettségük, jól mozognak és kommunikálnak – így jellemzi őket kezelőorvosuk egy, a napokban közzétett felvételen. Az ápolók viselik gondjukat szeretettel nap mint nap, a gyámjukon kívül azonban senkihez sem tartoznak. Mindketten tartósan betegek, különleges ellátást igényelnek, ám örökbe adhatók.

Egy szép példa: több mint öt éve adtunk először hírt az akkor hároméves Orsós Dominikról, akit betegen fogadtak örökbe a szülei. Szerető családba került Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Dr. Vida Krisztinát kérdeztük

A konkrét példa okán felvetődik: milyen körülmények vezethetnek oda, hogy egy újszülött nem kerül haza vér szerinti családjához, és kié a döntés, hogy nem nevelkedhet ott? Hogy alakul a gyermek további sorsa? Mi a területi gyermekvédelmi szakszolgálatok feladata? Vajon Vasban előfordult, hogy beteg gyerekről mondtak le a szülei? Dr. Vida Krisztina, a Szombathelyi Járási Hivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztályának vezetője tájékoztatott.

A születésük után kórházban maradt gyerekek egy részének sorsáról a szüleik döntenek, amikor örökbeadás útján gondoskodnak gyermekük további helyzetéről. Más esetben a gyámhatóság dönt arról, hogy a gyermek nem nevelkedhet a vér szerinti családjában, és gyermekvédelmi gondoskodásban hozzátartozónál, nevelőszülőnél, illetve gyermekotthonban helyezi el. Az újszülött addig nem kerül a gondozásukba, míg az egészségi állapota lehetővé nem teszi, ezt mérlegelni a kórház kompetenciája. Ha egészséges az újszülött, lehetőség szerint pár napnál tovább nem tartózkodik a kórházban, csak amíg a gyámhatóság dönt az elhelyezéséről ideiglenes hatállyal.

Az osztályvezető állítja, örökbefogadáshoz történő hozzájárulásoknál Vasban nem fordult elő, hogy beteg gyermekekről mondtak volna le a szülők. A súlyos döntés hátterében inkább nem támogató, nem megfelelő családi háttér állt, nem rendezett kapcsolatból származott a gyermek, vagy nagyon fiatal volt még az anya, akár még kiskorú is. Szomorú, mert nem a vér szerinti család gondoskodik róluk a szülők vagy a hatóság döntése alapján. Ugyanakkor örömteli, hiszen sok házaspár vagy egyedülálló vár arra, hogy megérkezzen családjába a boldogság egy szeretetre, gondoskodásra vágyó, sok örömet adó gyermek személyében. A szülő a gyermek születésétől számított hat héten belül meggondolhatja magát, ez azonban nem jellemző. Dr. Vida Krisztina azt mondta, az elmúlt öt évben csak egyszer történt ilyen.

A számok tükrében Grafika: Tóth Szabolcs

Egy volt kórházi csecsemős nővér a mindennapokról beszél: sok az eltitkolt terhesség, amikor látni sem akarják a gyermeket, nevet sem adnak neki a vér szerinti anyák: ilyenkor a kórház jelez a „gyámügynek”, gyorsan készül a határozat, és néhány napon belül megjelennek az örökbefogadók. Előfordul, hogy valaki meggondolja magát, és olyan is, aki nem mond le a gyermekről, pedig például a hajléktalanszállóra nem viheti.

Egy szép példa

Végül egy szép példa: több mint öt éve adtunk először hírt az akkor hároméves Orsós Dominikról, akit betegen fogadtak örökbe a szülei. A kisfiú koraszülött volt, sérült a központi idegrendszere, de az orvosok biztatták a szülőket, hogy hamarosan beéri a társait. Nem így történt: Domi műtéteken, rehabilitációkon van túl, de mosolygós, kiegyensúlyozott, szépen beszél, gyógyulnak az izmai, fejlődik a járása. Most kezdte az első osztályt az Aranyhíd EGYMI-ben, novemberben ismét izomműtétre készül – számolt be az állapotáról az édesanyja, Orsósné Gyöngyike. – Mit mondjak, boldogok vagyunk, annak ellenére, hogy kiderült, a nagyfiúnk, Feri is beteg. Soha nem adjuk fel a küzdelmet, és a két gyerekünket sem adnánk semmiért. Mostanában naponta nyúznak, legyen egy lánytestvérük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában