Megnyitják a pincéket

2018.10.09. 11:30

Borturisztikai térképre tennék a hegyháti falvakat

Naturpark lenne a Vasi-hegyhát, ezért is csatlakoznak a tájházak napjához a térség pincéinek megnyitásával.

Pogács Mónika

Fotó: Pogács Mónika

– Azzal, hogy csatlakozunk a tájnapi programokhoz, szeretnénk kapcsolatainkat építeni. A remények szerint egyszer a térség naturparkká válhat – mondta Szabolcs Gergely programkoordinátor. A Hegypásztor Kör turisztikai szervezője sorolta: Vasvár, Hegyhátszentpéter, Petőmihályfa, Olaszfa, Nagytilaj, Oszkó és Csehimindszent csatlakozott a kezdeményezéshez: a hét hegyháti önkormányzat fogott össze és hirdetik meg a nyitott pincék napját szőlőhegyeiken október 20-án, a nemzetközi tájházak napján. Cél, hogy a települések összefogva megtalálják azt az utat, amelyben közösen tehetnek lépést a térség fejlesztéséért. Az új elem a gasztroturisztika lehet, amely illeszkedik az egészségturisztikai attrakciókhoz. Utóbbi intenzívebb jelenléte a Kneipp-beruházásoknak köszönhető a Vasi-hegyháton.

Fotó: Pogács Mónika

– Az első tájolót rendezzük, amelyhez lelkesen csatlakoztak az önkormányzatok. Hirtelen sikerült jó nagyot álmodni azzal, hogy a komplex, többszereplős szőlőhegyi programot meghirdettük – hangsúlyozta Szabolcs Gergely. – Nem lehet cél a nagy borvidékeket utolérni. Márkaépítés szempontjából a lemaradás akár évszázados is lehet velük szemben – tette hozzá. Turisztikai desztinációként kell és érdemes továbbfejleszteni a borturizmus mentén a térség idegenforgalmát. – Szőlőhegyekben gazdag a Vasi-hegyhát, szinte minden településen van ebből. Ez és a borászkodás a magunk kicsi, de kedves módján működhet turisztikai vonzerőként – fogalmazta meg a szervező. – Egymástól független programokat kínálnak a települések, de a cél közös: bátorítani a látogatókat, hogy az egyik helyszín után nézzék meg a másikat is, így fedezzék fel a térséget – sorolta Szabolcs Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában