ismerjük meg egymást

2018.10.16. 07:00

Együtt élünk: láthatatlan tárlat a fehér bot napján

A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény, a Szülőföld Egyesület, a Boza Gáborné Alapítvány, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete és a Savaria Lions Club közösen rendezi meg az Együtt élünk nevű háromnapos programot, amelynek megnyitója hétfőn volt az SZSZSZC Oladi Szakképző Iskolájában.

Merklin Tímea

A látásfogyatékossággal élőket segítő eszközöknél Zsámboki Árpád a Savaria Lions Club képviseletében, jobbról Tamási Enikő, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény szociális munkatársa Fotó: Nagy Jácint

Ez a hatodik ilyen rendezvény Szombathelyen, a segítés városában. A programokon eddig kétezer ember tapasztalhatta meg a fogyatékkal élők világát – mondta köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester. Az elmúlt években és most is létrehozott „láthatatlan kiállítást” emelte ki, amely iránt talán legnagyobb az érdeklődés. Lesötétített teremben, nem látó emberek segítségével lehet kipróbálni a mindennapi élet „apró feladatait”: egyáltalán sötétben közlekedni, kicserélni az ágyneműt, bepakolni egy iskolatáskát, felismerni a tárgyakat, ruhákat, pénzt, gyümölcsöt, fűszereket.

A látásfogyatékossággal élőket segítő eszközöknél Zsámboki Árpád a Savaria Lions Club képviseletében, jobbról Tamási Enikő, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény szociális munkatársa Fotó: Nagy Jácint

Fekete Árpád, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény vezetője a megnyitón elmondta, hogy nemcsak a fehér bot napjához kötődően vannak programjaik, de az elmúlt időszakban szakmai előadások, kulturális és sportrendezvények, interaktív játékok és különböző érzékenyítő szimulációs gyakorlatok színesítették az életüket. Érzékenyítő tréningen vehettek részt a polgármesteri hivatal munkatársai, a szolgáltató szektor szereplői, a szociális terület szakemberei, valamint az érdeklődő látogatók. Idén is megszólították az általános és középiskolás diákokat. Az oladi épületkomplexum aulájában látásfogyatékossággal élőket segítő eszközöket is kiállítottak: beszélő lázmérőt, konyhai mérleget, órát, beszélő vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt, amelyek nemcsak mutatják, hanem mondják is a mért értéket. Bemutatták a Braille-írást tudó írógépet, az óriási nyomógombokkal rendelkező telefont, a nagy méretű sakkot, amelynek figurái csapokkal rögzíthetők a táblán, hogy ne boruljanak fel, és a sötét színt a bábuk fején egy kis pöcök jelzi.

Fekete Árpád úgy fogalmazott: az a meggyőződésük, hogy a résztvevők az új információk és tapasztalatok birtokában más szemmel tekintenek a fogyatékossággal élő embertársaikra, a diszkrimináció és az elutasítás helyett az elfogadás és az empátia kerül előtérbe. A háromnapos rendezvénysorozat lehetőséget biztosít a „látás nélkül meghódítható világ” sokrétűbb megismerésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában