mindenki egyszer indulhat

2018.10.03. 18:06

Európa harmadik legjobb virágkötője lett a sótonyi fiatal

Vasi dobogós helyezés született a fiatal szakemberek Európa-bajnokságán: a sótonyi Takács Dániel a virágkötők között lett bronzérmes.

Tóth Kata

Takács Dániel Elizaveta Shkimbova és Josefiina Kivero társaságában

Fotó: EuroSkills/Mudra László

Tavaly végzős volt a Herman iskolában, októberben az Abu Dhabiban rendezett WorldSkills szakmák világversenyén negyedik lett, a teljesítményét Kiválósági éremmel ismerték el. Saját virágkötő műhelyében kezdett dolgozni, a fővárosba költözött, most is ott él, de január óta egy elegáns virágüzletben dolgozik Takács Dániel, akivel már egy éve nagyot fordult a világ, és a sikerszéria nem ért véget: az idén Budapesten rendezett EuroSkills-en a virágkötők versenyében harmadik helyet szerzett.

Takács Dániel Elizaveta Shkimbova és Josefiina Kivero társaságában
Fotó: EuroSkills/Mudra László

– Huszonöt év a korhatár, mindenki egyszer indulhat, és már tavaly eldöntöttem, hogy jelentkezem. Márciusban kezdtük a felkészülést a különböző témákban. Először heti két-három, majd négyöt alkalommal gyakoroltam a szigetszentmiklósi virágpiacon. Boros Attila, a virágkötők szakmai egyesületének elnöke volt a versenyen a szakértőm. Ő, valamint Kunfalvi Melinda, Pánczél Péter és Szentpéteri Szabolcs mester virágkötő segítette még a munkámat.

Fotó: EuroSkills/Mudra László

Élesben, az EuroSkills-en összesen hat feladat várt rá. Először koszorút, majd összeültetéses térdekorációt kellett készítenie – mindkettőt a szentendrei Ferenczy Múzeumhoz kapcsolódóan. A második napon eljegyzési partira szánt, kézben kötött csokrot, utána virágékszert alkotott a kapott anyagokból, a harmadik napon egy menyasszonyi csokrot és egy esküvői asztaldíszt – „összképileg mindegyik szép volt”, de a technika, a színek használata, az ötletek is fontos pontokat jelentettek. Dani 14 ország virágkötőivel mérte össze a tudását a versenyen, 719 pontot szerzett az elérhető nyolcszázból, és míg a tavalyi versenyen lemaradt a dobogóról, az idén felléphetett rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában