Az olajtök ünnepén

2018.10.01. 07:00

Jókedvű fesztivál az Őrség nagy kincsének tiszteletére

Tizenötödik alkalommal rendezték meg négy őrségi településen a tökfesztivált. Őriszentpéteren, Szalafőn, Nagyrákoson és Magyarszombatfán három napig minden a tök körül forgott: kulturális és ökoturisztikai programokkal, gasztronómiai különlegességekkel várták idén is a látogatókat.

Nemes Judit

Az Őrségi Ősz nyitórendezvényeként tartják meg hagyományosan a tökfesztivált, amely a térség leglátogatottabb programja – mondta el Őr Zoltán polgármester a nyitóünnepségen. Az Őrség tehát erős hívószó a turisták számára ősszel is. Idei újdonságként említette, hogy a megújult parkerdő bemutatásából kivette részét a rendezvény: szervezett túrák és a töklámpás felvonulás célhelyszíneként. Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója terveiket vázolva az erdei iskola újraindításáról beszélt.

A tökfesztivál az Őrség leglátogatottabb rendezvénye – amint a jubileumi eseményen készült
fotóink is bizonyítják. Minden generációnak kínáltak programot Fotók: Szendi Péter/Vas Népe
V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: sok finomság készíthető a tökből, amely egy ikonikus rétes alapanyagát is adja, és ez a sokféleség rengeteg munka eredménye, ahogy a rendezvény létrehozása és hírnevének öregbítése is. A nyitóünnepség végén a történelmi egyházak helyi képviselői ökumenikus szertartáson megáldották a terményeket. A családokról, jókedvről, tökről szóló hétvégén mindenki talált kedvérevalót: múltidézőt, koncertet, vásárfiát, ételek sokaságát.

 

 

Ezek is érdekelhetik