Természetesen Őrség!

2018.10.17. 07:00

Kulturális programokkal tervezték újra az Őrség őszi fesztiválját

Megújult a Természetesen Őrség! elnevezésű fesztivál, idén nem lesz biokiállítás és vásár, helyette a kulturális programokat helyezik fókuszba az őrségi városban a hosszú hétvégén.

Nemes Judit

Sülyi Péter nyáron a Hétrétországba invitált, most a Természetesen Őrség! van soron Fotó: Archív/Szendi Péter

A Természetesen Őrség! fesztivált rendezik a hétvégén Őriszentpéteren, ahol három napon át várják kulturális programokkal a látogatókat. Új köntösbe bújtatták az eseményt: az ökokiállítás és vásár most elmarad, helyette filmvetítéseket tartanak, Hamvas Béla Kossuth-díjas magyar íróra, esztétára emlékeznek, valamint zongorakoncert is része a palettának – tudtuk meg Sülyi Pétertől. Az Őri Alapítvány kuratóriumának elnöke az újratervezésről azt mondta: – Csak a rendezvény címét hagytuk meg, a Természetesen Őrség!-et, jelezve, hogy nem újat indítunk útjára, hanem ez folytatása a korábbinak. Az eredeti koncepciónak az ökokiállítás és vásár adta az alapját, ehhez kapcsoltunk kulturális programokat. 2018-ban azonban megreformáltuk az eseményt: a kísérőprogramot tartottuk meg, ezt szerveztük meg a hosszú hétvégébe.

Sülyi Péter hozzátette, az idei évben két eseménynél történt változás: a Virágzás Napjai művészeti fesztivál huszonöt éven keresztül zajlott az Őrségben, pünkösdkor azonban bejelentették a sorozat lezárását. A Hétrétország-Köztiválnak augusztusban ad otthont a város, szándékuk szerint ezt változatlan formában folytatják – tette hozzá a kuratóriumi elnök, kiemelve, hogy mivel ennek a rendezvénynek része helyi termék vásár, a nyitott porták, továbbá erős kulturális fesztivál jelleggel is rendelkezik és az öko vonal is megjelenik a Köztiválon, ezért ez utóbbit kivették az őszi programból. A Természetesen Őrség!-et, mint hagyományos eseményt megtartották, de hogy ne maradjon űr, a kulturális programokat meghagyták az októberi hosszú hétvégére.

Sülyi Péter nyáron a Hétrétországba invitált, most a Természetesen Őrség! van soron Fotó: Archív/Szendi Péter

Sülyi Péter elmondta, a hétvégén egyrészt Hamvas Bélával kapcsolatosak az események, emlékezve rá halálának ötvenedik évfordulója alkalmával. Hozzátette, a Virágzás Napjainak korábban is volt köze az esztétához: előadások hangoztak el vele összefüggésben az elmúlt években, valamint Őriszentpéteren forgatták a róla szóló, tavaly készített életrajzi film egy részét; a Nevezetes névtelen című alkotást október 20-án vetítik. Elkészült azóta a folytatása is, amelynek Katona Zsuzsa volt a szerkesztő-rendezője, Nyeste Péter pedig a producere. Az Így látták őkben azok az emberek emlékeznek vissza, akik találkoztak az íróval – az alkotók jelenlétében tartott bemutató és közönségtalálkozó vasárnap este lesz majd. Október 21-én a zenét is fókuszba helyezik: a református templomban Érdi Tamás zongoraművész ad koncertet. Az előadás záróakkordja is egyben a Zene templomai sorozatnak, amelyet a tavalyi Virágzás Napjai alkalmával kezdtek el, a sorozatba több őrségi templomot bevontak. A hétvégén tehát a Természetesen Őrség!-re várják a látogatókat, akik a környék természeti szépségei mellett a kulturális programokat élvezhetik a térség „fővárosában”, Őriszentpéteren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában