Bárhol helyt tudnak állni

2018.10.15. 21:02

Tíz országból huszonegy hallgató érkezett a gépészmérnöki képzésre

Tíz országból érkezett a 21 hallgató az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének tanév elején indult angol nyelvű gépész­mérnöki BSc szakára. Honnan jöttek és hogyan találták meg a szombathelyi campust? Megkérdeztünk néhány diákot.

Merklin Tímea

Az ELTE SEK Alma mater szobránál Ravad, Anood, Chen és Simon. Mindannyian tudatosan választották Szombathelyt – a „zöld város” is elnyerte tetszésüket Fotó: Unger Tamás

Ravad A. Zeineddine (22) Libanonból, egy háromezer lakosú hegyi kisvárosból érkezett. Érdekelte az európai kultúra és oktatás, ezért kapcsolatba lépett a libanoni oktatásügyi minisztériummal, amely több ösztöndíj-lehetőséget ajánlott neki, és ő Magyarországot választotta. Az egyetem kiválasztásánál azt nézte meg, hogy a nemzetközi fórumok melyiket találták a legszínvonalasabbnak. Így esett a választása az ELTE-re és azon belül a gépészmérnöki képzésre, amelyet a honlapon található leírás alapján választott. Az öthetes tapasztalat alapján a matematika és a statika a kedvenc tárgyai, emellett látta, hogy jól felszerelt laboratóriumokkal rendelkezik a Savaria Műszaki Intézet. Nagyon tetszik neki Szombathely, azt mondja, itt „minden tiszta és zöld”. Simon Ar-Thongete (22) három évet eltöltött már a thaiföldi felsőoktatásban, de nem volt elégedett, folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy külföldön tanuljon. Az interneten nézegette az országokat, látta, hogy nálunk a megélhetés hasonló színvonalú, viszont kimagasló az oktatás, ezért elhatározta, hogy Magyarországon fog továbbtanulni. Megtalálta az ELTE-t – mint legnagyobb, legjobb egyetemet –, ahol gépészmérnöki képzés is van, ezért ide felvételizett, sikerrel.

 

Anood Raafat Ahmed (18) Egyiptomból, Kairóból érkezett. Különleges amerikai rendszerű iskolába járt, ahova a kormány küldöttei hoztak egy prezentációt, hogy bemutassák, hogyan lehet külföldön tanulni. A Stipendium Hungaricum kimagaslóan jó feltételeket kínált az egyiptomiak számára. Danqing Chen (19) kínai, Szecsuan megye egyik nagyvárosából származik. Ő is elkezdte már Kínában a felsőoktatást egy repüléstechnikai műszaki egyetemen. A kormánytól kapott információt arról, hogy lehet külföldön tanulni, korlátozott számban Magyarországon is. Minden egyetem mindössze egyetlen hallgatót, a legjobbat jelölhette külföldi ösztöndíjra, és abban a félévben Danqing volt a legjobb, ő élt a lehetőséggel. Ha teheti, Budapestre utazik nagyvárosi levegőt szívni, vagy főz más, Szombathelyen élő kínaiakkal együtt.

Dr. Fekete Gusztáv, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense és az angol nyelvű képzés koordinátora elmondta: az intézet hallgatóinak tíz százaléka (21 fő) külföldi , ez egyben az ELTE Informatika Karán tanuló összes külföldi hallgatónak a tíz százaléka: sikerrel indult el az angol nyelvű első évfolyam. A felvételi interjúkon tapasztaltak szerint a külföldi hallgatók erős motivációval, felkészültséggel jöttek. Középiskoláikban felkészítették őket arra, hogy bárhol helyt tudjanak állni a világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában